Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Segedínský guláš
(vde)
recept číslo: 275
gulseged.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit
Funkce "Moje Recepty" je dostupná pouze zaregistrovaným uživatelům. Nápověda

Suroviny

750 g vepřového masa
sůl
3 lžíce oleje či sádla
60 g cibule
2 stroužky česneku
1 lžička mleté papriky
1 lžička kmínu
1 hrneček masového vývaru
1 kostka gulášová šťáva
300 g kysaného zelí
4 lžíce zakysané smetany
1 lžíce hladké mouky
(brambory)
 

Postup

Vepřové maso (ramínko, bůček) opláchneme a nakrájíme na větší kostky. Cibuli a česnek si oloupeme a nakrájíme na kostičky. V kastrolu si rozpálíme tuk, osmahneme na něm cibuli a česnek, potom přidáme lžičku mleté papriky a kmínu, přilejeme lžíci vývaru a zamícháme. Vsypeme nakrájené a osolené maso a osmahneme jej, aby se zatáhlo. Jakmile zesvětlá a je ze všech stran lehce opečené, přidáme vývar, rozdrobíme do něj kostku gulášová šťáva (nemusí být) a necháme maso asi třicet minut dusit pod pokličkou. Občas zkontrolujeme, zda se voda nevydusila a případně zamícháme. Mezitím si necháme odkapat kysané zelí, je-li hruběji nakrájené, tak ho ještě překrájíme. Celé množství zelí rozdělíme na polovinu. První část přidáme k masu po 30 minutách dušení a zamícháme. V tomto okamžiku můžeme také ke guláši přidat na kostky nakrájené brambory (ale já je obvykle nedávám, protože dávám přednost guláši s knedlíkem). Je-třeba, zalijeme zbytkem vývaru nebo vařící vodou a dusíme, až je maso měkké. Ke konci dušení přidáme druhou část kysaného zelí. do zakysané smetany vmícháme trochu hladké mouky a vmícháme ji do omáčky. Můžeme také přidat lžíci rajčatového protlaku (přidá omáčce trochu barvu). Ochutnáme a případně při¨solíme. Pokud jsme vařili s bramborem, můžeme podávat už bez přílohy. Jinak klasickou přílohou je houskový knedlík.

Názory čtenárů


dne 23.4.2013 15:49:18
dík je dobrej Petr
Petr dne 21.11.2012 12:08:57
vařím maso dohromady se zelím v papiňáku.Je to za hodinu měké.Potom zahustím kys.smetanou,ve které rozmíchám 1 lžíci hl.mouky.Jinak klasika.
ivutek dne 13.12.2010 16:23:29
segedýn je výborný děkuji
kopačka miloš veselí nad lužnicí dne 30.9.2009 17:54:38

kobajubo dne 13.3.2009 21:16:50

dne 3.1.2007
Guláš dělám tak, že dusím maso na cibuli, zvlášť vařím zelí. Když je maso a zelí měkké, přidám zelí do masa, malinko ještě podleji vodou, ale to jen podle potřeby. Zamíchám hladkou mouku s mlékem a zavařím do směsi masa a zelí. Na závěr přidám Tatru mléko pro zjemnění. Česnek nedávám, ale ostatní jako v receptu. Tento postup mám od své švagrové, která pochází se Slovenska. Takto uvařený Segedín nám moc chutná s knedlíky nebo chlebem.
dne 19.10.2004
Děkuji za Váš recept na Segetínský guláš,podle Vašeho receptu je všechno jasné snadné,a guláš je je prostě špička děkuji. Obermaier Zdeněk Most
Obermaier Zdeněk dne 27.3.2004
Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".