Jablka oloupeme, odstraníme jádřince a rozkrájíme je na osminky. Vložíme do hrnce, posypeme lžičkou hnědého cukru, přidáme hřebíček, trochu skořice a podlijeme vodou. Pod pokličkou chvíli dusíme (asi 10 minut), až jsou jablka měkká. Necháme zchladnout a přidáme několik kapek citrónové šťávy (není nutné). Kdo nesnáší skořici, může ji vynechat.
Kompot podáváme vlahý nebo studený. Lze jej použít také při přípravě různých sladkých kaší jako vhodný ovocný doplněk. Výhodou je, že lze na něj spotřebovat i méně vzhledná jablka a máte-li vlastní zahrádku, jistě jich máte v tomto podzimním období dost. Často jsem ho připravovala dětem, když byly nemocné, mnohdy to bylo to jediné, co při vyšší teplotě jedly. Připravíte-li si tohoto kompotu větší množství, lze jej uložit ve sklenici v chladnu i na tři dny a konzumovat postupně.