Kuřecí prsa omyjeme, osušíme, přitiskneme dlaní a podélně v nejširším místě nakrojíme tak, aby z kuřecího prsa vznikl jeden pokud možno stejně vysoký plátek masa. Můžeme velmi lehce naklepat přes fólii. Každý plátek po obou stranách osolíme a posypeme kořením na kuře. Mladou cuketu neloupeme, jen rozkrojíme na 4 hranolky. Obdobně uděláme hranolky z mrkve a bílé části pórku. Na každý kuřecí plátek položíme dva plátky slaniny a hranoky zeleniny. Pevně zatočíme do závitku a závitek upevníme hrubší nití. Jehly na závitky nelze použít, kuřecí maso je dost jemné a jehly v něm hůře drží. Každý závitek obalíme v hladké mouce.
Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemné kostičky. V kastrolu rozpálíme trochu oleje, orestujeme na něm cibuli a po všech stranách opečeme i závitky. Potom je zalijeme bílým vínem, přidáme čerstvě mletý pepř, dvě lžíce rajčatového protlaku a necháme zvolna dusit pod pokličkou. Podle potřeby podlijeme teplou vodou nebo drůbežím vývarem, závitky občas otočíme.
Jakmile je maso měkké, vyjmeme jej na chvíli ven a když trochu zchladne, odstraníme nitě. Do šťávy postupně přidáváme zakysanou smetanu a rozmícháme do hladka. Závitky vrátíme do omáčky, necháme společně prohřát a odstavíme ze zdroje tepla.
Podáváme třeba s rýží, s těstovinami či noky.