Kuřecí maso nakrájíme na kousky velké asi jako na guláš. Malé cibulky oloupeme a ponecháme v celku, žampiony očistíme, jsou-li větší, rozkrojíme je tak, aby byly zhruba ve velikosti kousků masa.
V kastrole rozpálíme máslo a rychle na něm opečeme cibulky a žampiony. Máslo může jen lehce zhnědnout, jinak by zhořklo. Přidáme kuřecí maso a také velmi krátce orestujeme, aby se zatáhlo. Přilijeme bílé víno, osolíme a opepříme a velmi zvolna dusíme. Jako u všech dušených mas, i tady platí, že čím menší příkon tepla, tím je lepší výsledek.
Při dušení nepodléváme vodou, pouze vínem. Když je maso měkké, odstavíme ze zdroje tepla a vmícháme trochu šlehačky (není nutné, někdo má radši pouze "vinnou" varintu.
Podáváme se zapečenými bramborami nebo s bílým pečivem.
Poznámka:
Nepodařilo se mi koupit malé cibulky, tak jsem použila bílou část naťových cibulek. Volně podle knížky S Čirinou na cestách.