Oříšky umeleme, máslo nasekáme na kousky. Vše spojíme v těsto a propracujeme jej, aby bylo stejnorodé a hladké. Necháme ho odpočinout alespoň půl hodiny v chladnu. Z těsta tvarujeme rohlíčky, klademe je na vymaštěný plech a pečeme je ve středně vytopené troubě. Jsou hotové, jakmile začnou na koncích růžovět. Ještě horké je obalujeme v moučkovém cukru (nejlépe v moučkovém cukru s vanilkou).
Tvarování rohlíčků: Existují různé způsoby, jak dosáhnout zaručeně stejných a krásných rohlíčků. Někdo se spoléhá na své šikovné ruce, odkrojí nožem kousek těsta a v dlaních vytvaruje váleček, který upraví na plechu do tvaru rohlíčku. Lze také vyválet na vále delší váleček, nakrájet jej na stejné kousky a s nich upravit tvary rohlíčku. Další variantou je vytlačovat rohlíčky strojkem a "přiupravit" je samozřejmě opět rukama do kýženého tvaru. Vanilkové rohlíčky chutnají lépe, když jsou již pár dní hotové, nepečeme je proto těsně před svátky.