Jahody s cukrem rozmixujeme, ale ne úplně do hladka, necháme malé kousky jahod. Smetanu ke šlehání ušleháme do tuha. Zakysanou smetanu s tvarohem také ušleháme, přimícháme k ní šlehačku a jahody s cukrem. Vše společně lehce promícháme a naplníme do vhodných plastových nádob. Necháme zmrznout v mrazničce. Budeme-li uchovávat déle, přikryjeme plastovou krabičku víčkem.
Před podáváním vyjmeme asi hodinu předem z mrazáku a necháme pouze v chladničce. Zmrzlina trochu poleví a lépe se servíruje. Ozdobit můžete dle svého vkusu a možností (šlehačka, čokoláda, ořechy...)
Poznámka:
Je to poměrně velké množství zmrzliny. Pokud chcete vyzkoušet menší dávku, vynechte smetanu ke šlehání a použijte 250 g tučného tvarohu a 1 kelímek 15% zakysané smetany plus přiměřené množství čerstvých jahod.