Lehce rozmícháme 150 ml vlahého mléka, kostku cukru, 3 lžíce mouky a rozdrobené droždí, nádobu přikryjeme utěrkou a necháme v teplé místnosti vzkynout kvásek (trvá to asi 10 minut). Zatím si rozpustíme tuk a necháme vychladnout, protože ho přidáváme vlahý. Smícháme obě mouky, sůl a slunečnicová semínka. Potom přilijeme vzešlý kvásek, tuk a vodu a vypracujeme hladké těsto. Necháme opět v teplé místnosti kynout.
Na pomoučeném vále rozkrájíme na kousky a tvarujeme pečivou. Můžeme dělat bulky jako na obrázku (nahoře je do křížku nastřihneme nůžkami), rohlíky či houstičky nebo větší celozrnné bagety. Potřeme je rozšlehaným vejcem a posypeme druhou dávkou slunečnicových semínek. Vložíme do trouby vyhřáté na 180 st. C a upečeme do zlatova.
Poznámka:
Nejlepší jsou ještě vlahé, třeba s kouskem másla. A proč je peču, když podobné prodávají v každém pekařství? Důvodem je cena, která se alespoň u nás pohybuje kolem 5 Kč za jeden kousek. I když celozrnná mouka stojí snad méně, než bílá.
Nemám domácí pekárnu, kdo ji máte, můžete si recept trochu přizpůsobit.