Základem této polévky jsou dršťky. V poslední době už se pomalu bojím napsat, že používám něco mraženého, ale je tomu tak. Použila jsem mražené a předvařené dršťky. Ušetřila jsem si tak spoustu práce s jejich promýváním, odstraňováním nečistot, proplachováním a dlouhým vařením. Prostě jsem je po rozmrazení povařila asi hodinu v osolené vodě, a když byly měkké, tak jsem je slila a propláchla.
Jako základ polévky jsem použila 1 kostku Natur zeleninového bujónu do 2,5 l osolené vody. Do vařícího vývaru jsem přidala jemně nakrájenou cibuli, na kostičky nakrájenou očištěnou mrkev, jemně nakrájený asi 4 cm dlouhý kousek zelené části pórku. Ze sádla a mouky jsem připravila řídkou jíšku, do které jsem úplně na závěr přidala mletou papriku. Jíšku jsem zavařila do polévky. A pak už jen přidala rozmačkaný česnek a majoránku. Úplně nakonec do polévky přišly dříve uvařené dršťky, aby se v polévce prohřály. Kdo má rád, může přidat i nasekanou zelenou petrželku.
Poznámka:
Polévka je vydatná, tzv. svačinová. Netvrdím, že je to pravá česká dršťková, ale nám takto připravená chutná. Moc.