Tento recept jsem vynalezla "z nouze". Na zahrádce mám velký šalvějový keř, každý rok si šalvěj nasuším, ale málo ji používám. A navíc jsem neměla žádné čerstvé maso, tak jsem sáhla po zmražených makrelách. Preferuji ty od firmy NOWACO.
Makrely necháme rozmrazit, očistíme břišní dutinu (jsou vykuchané, ale ne precizně), opláchneme, necháme okapat a osušíme. Potom je potřeme solí vně i uvnitř a do břišní dutiny nasypeme drcenou šalvěj. Omytý citrón nakrájíme na plátky a ty na poloviny a zasuneme také do břišní dutiny. Zvenku posypeme makrely hrubě drceným pepřem. A pak je po dvou zabalíme do alobalu. Ještě před uzavřením alobalu přidáme dílky jablek (i se slupkou) a pokapeme olivovým olejem. Vložíme do trouby a pečeme asi půl hodiny. Na posledních 10 minut balíčky nahoře otevřeme (opatrně, vyvalí se pára) a necháme dopéct.
Podáváme s plátkem citrónu a třeba s hranolky.
Poznámka:
V létě můžeme použít i čerstvou šalvěj a makrely třeba připravit na grilu.
Z velké hlavní fotografie se dostanete na další fotografie, které ukazují postup zpracování.