Všechnu zeleninu a houby očistíme a nakrájíme. V hrnci rozpálíme trochu tuku (másla, sádla, oleje), na něm orestujeme nakrájenou cibulku a hlívu. Potom vše zalijeme horkou vodou (případně vývarem). Vodu osolíme. Jakmile se vaří, přidáme ostatní nakrájenou zeleninu kromě brambor, prolisovaný česnek, majoránku, kmín, trochu mletého pepře. Asi po 10 minutách přidáme brambory (vaří se kratší dobu než kořenová zelenina).
Z másla a mouky si umícháme světlou jíšku, rozmícháme ji s vodou a vlijeme do polévky. Necháme asi 10 minut provařit. Polévku podle potřeby dosolíme a dokořeníme. Na závěr posypeme nasekanou petrželkou.
Poznámka:
Prakticky jde o bílou bramboračku, protože zatímco klasické houby z lesa způsobí tmavou barvu polévky, hlíva polévku nebarví. Chutná také jinak, takže je vhodné ji do jídelníčku sem tam zařadit. Je však nutné ji tepelně upravit, proto se nejdříve orestovala a pak ještě vařila v polévce ze všech surovin nejdéle.