Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Jánský borůvkový moučník
(vde)
recept číslo: 2518
jankyko.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

4 vejce
250 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
200 g cukru krupice
220 ml mléka
120 g tuku (Hera)
500 ml borůvek
2 kelímky zakysané smetany
2 lžíce cukru
5 lžic strouhaného kokosu

 

Postup

Nejdříve si rozpustíme tuk a necháme trochu zchladnout - do těsta ho používáme vlahý. Mouku promícháme s práškem do pečiva. Celá vejce a cukr vyšleháme do husté hladké pěny. Vmícháme vlahé mléko a vlahý tuk, postupně přisypeme mouku s práškem do pečiva a lehce vymícháme hladkou hmotu. Tu nalijeme do formy vytřené tukem a vysypané moukou - můžeme použít velkou dortovou nebo koláčovou formu. Povrch hustě posypeme borůvkami, vložíme do trouby předehřáté na 180 stupňů C a pečeme asi 20 minut.
Zatím si smícháme dva kelímky zakysané smetany s cukrem a kokosovou moučkou. Chceme-li vyšší bílou vrstvu, než je na obrázku, můžeme použít i více kelímků smetany. Teď jsou na výběr dva postupy:
1. Koláč necháme úplně dopéct, trochu vychladnout a na moučník natřeme bílou kokosovou vrstvu. Takto upravený koláč je určený k rychlé spotřebě. Nejlépe chutná vlažný.
2. Asi 5 minut před dopečením vyjmeme koláč z trouby a potřeme ho rovnoměrné bílou kokosovou hmotou. Koláč dopečeme. Horní vrstva na krajích mírně zezlátne. Koláč se dá klidně jíst i další den (poku něco zbyde).
Poznámka:
Koláč jsem vymyslela při pobytu v Janských lázních, kdy všude nabízeli pouze klasické borůvkové koláče s drobenkou. Ne, že by nebyly dobré, ale změna je život.

Názory čtenárů

Vynikající!
Martina dne 30.4.2011 12:37:01
Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".