Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Borůvkový koláč kynutý
(vde)
recept číslo: 2506
bokyn.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

1/2 l borůvek
500 g polohrubé mouky
100 g tuku Hera
80 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
2 žloutky
300 ml mléka
špetka soli
20 g droždí

Drobenka:
80 g másla
80 g moučkového cukru
5 lžic hrubé mouky
 

Postup

Prakticky jde o klasické kynuté těsto, obsahuje jen trochu více tuku, než třeba na buchty nebo běžné koláče. Těsto není tak tuhé, je díky tuku vláčnější a déle vydrží chutné.
Postup pro ty, kteří kynuté těsto moc nedělají.
Začínáme rozpuštěním tuku, protože se musí dávat do těsta vlahý. I mléko potřebujeme vlahé, dáme do něj lžičku nebo kostku cukru a rozdrobíme droždí. Počkáme až nakyne (tj. vynoří se na hladinu mléka a zvětší svůj objem. Zatím si odvážíme mouku (v tomto receptu polohrubou), osolíme, přidáme cukr vanilkový i moučkový a dva žloutky. Těsto vypracujeme vařečkou (nebo použijeme nějaký hnětač, pokud máme k dispozici). Hotové těsto je hladké, lesklé, nelepí se na misku. Přikryjeme utěrkou a necháme v teple kynout. Kyne zhruba hodinu.
Zatím si připravíme drobenku rozemnutím uvedených surovin a vytřeme lehounce plech na pečení tukem (nebo vyložíme papírem na pečení). Troubu rozehřejeme na 190 st. C.
Těsto vyklopíme na plech, na povrchu ho lehce poprášíme hladkou moukou (aby se nelepilo) a rozválíme do tvaru plechu. Rovnoměrně ho posypeme borůvkami a potom drobenkou. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme do zlatova.
Poznámka:
Ze stejného těsta můžeme dělat i jiné koláče - meruňkové, broskvové, jablečné i švestkové. Větší ovoce pokrájíme a dáváme řeznou stranou dolů. Můžeme použít i na kulaté koláčky, které děláme tak, že nejdříve z kousků těsta vytvoříme böchánky, ty pak rozválíme do kulata, okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem, poklademe ovocem a posypeme drobenkou.

Názory čtenárů

Taky se mi zdá ,že je tam moc těsta,máme rádi slabší těsto a hodně ovoce.
janatka dne 18.7.2009 23:46:53
Podle obrázku moc silná spodní vrstva.Mám to radši obráceně.
tralala dne 9.7.2009 13:31:42
Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".