Prakticky jde o klasické kynuté těsto, obsahuje jen trochu více tuku, než třeba na buchty nebo běžné koláče. Těsto není tak tuhé, je díky tuku vláčnější a déle vydrží chutné.
Postup pro ty, kteří kynuté těsto moc nedělají.
Začínáme rozpuštěním tuku, protože se musí dávat do těsta vlahý. I mléko potřebujeme vlahé, dáme do něj lžičku nebo kostku cukru a rozdrobíme droždí. Počkáme až nakyne (tj. vynoří se na hladinu mléka a zvětší svůj objem. Zatím si odvážíme mouku (v tomto receptu polohrubou), osolíme, přidáme cukr vanilkový i moučkový a dva žloutky. Těsto vypracujeme vařečkou (nebo použijeme nějaký hnětač, pokud máme k dispozici). Hotové těsto je hladké, lesklé, nelepí se na misku. Přikryjeme utěrkou a necháme v teple kynout. Kyne zhruba hodinu.
Zatím si připravíme drobenku rozemnutím uvedených surovin a vytřeme lehounce plech na pečení tukem (nebo vyložíme papírem na pečení). Troubu rozehřejeme na 190 st. C.
Těsto vyklopíme na plech, na povrchu ho lehce poprášíme hladkou moukou (aby se nelepilo) a rozválíme do tvaru plechu. Rovnoměrně ho posypeme borůvkami a potom drobenkou. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme do zlatova.
Poznámka:
Ze stejného těsta můžeme dělat i jiné koláče - meruňkové, broskvové, jablečné i švestkové. Větší ovoce pokrájíme a dáváme řeznou stranou dolů. Můžeme použít i na kulaté koláčky, které děláme tak, že nejdříve z kousků těsta vytvoříme böchánky, ty pak rozválíme do kulata, okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem, poklademe ovocem a posypeme drobenkou.