Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Čočková po našem
(vde)
recept číslo: 249
cockovka.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

150 až 250 g čočky
sůl
pepř
majoránka
cibule
1 pórek
2 lžíce másla
3 lžíce hladké mouky
100 g uzeniny
zelená nať na posypání

 

Postup

Pokud to stihneme, dáme čočku předem namočit, protože se tím zkrátí se tím doba varu. Čočku propláchneme a zalijeme studenou vodu a necháme namočenou třeba i přes noc. Stačí ale i doba dvou hodin. Potom dáme vodu s čočkou vařit, přidáme pepř, majoránku, nakrájenou cibuli. Když je čočka měkká (a použili jsme varintu s 250 g čočky), potom dáme část čočky s vodou do mixeru, čočku rozmixujeme a vrátíme do polévky. Nahradíme tak část jíšky - polévka bude dietnější a zdravější a na chuti jí to neubere. Potom do polévky nakrájíme na kolečka pórek, přidáme část zelené natě (např. petrželovou nať nebo libeček) a tomto okamžiku polévku osolíme a případně dokořeníme (lze použít i vegetu).. Necháme ještě chvíli vařit. Zatím si z másla a mouky připravíme zlatou jíšku, tu rozmícháme v trošce vody a zavaříme do polévky. Pokud jsme polévku zahustili rozmixovanou čočkou, lze dát jíšky méně, nebo ji dokonce vynechat. Na pánvi na malém množství oleje opečeme nakrájenou uzeninu a přidáme do polévky (lze samozřejmě také vynechat). Na závěr posypeme polévku nasekanou zelenou petrželkou nebo jinou zelenou natí. Podáváme-li polévku jako samostatný chod (nebo pro velké jedlíky), můžeme k ní nabídnout i chléb. ?

Názory čtenárů

Vřele doporučuji nepoužívat mixér, dát si práci a část čočky propasírovat přes cedník. Rozdíl v konsistenci a chuti za tu námahu stojí.
Eva. dne 4.9.2001
Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".