Čekanku rozkrojíme na čtvrtiny a odstraníme košťál. Listy nakrájíme nebo natrháme. Kuličky hroznového vína rozpůlíme a odstraníme jadérka. Bílou část pórku jemně nakrájíme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na půlkolečka. Vše promícháme.
1. varianta - s medovou zálivkou:
Zvlášť připravíme zálivku ušleháním tekutého medu, oleje, balzamikového octa, soli a pepře. Nalijeme na salát, promícháme a necháme chvíli odležet v chladnu.
2. varianta - s medovou zálivkou, sýrem a ořechy
K nakrájené zelenině přidáme proužky kvalitního sýra a asi lžíci hrubě nasekaných vlašských ořechů.
3. varianta - se zakysanou smetanou, sýrem a ořechy
Připravíme si základní salát, přidáme na proužky nakrájený sýr a promícháme.
Povrch salátu ozdobíme zakysanou smetanou a posypeme nasekanými ořechy.
Poznámka:
Červená čekanka není v našich obchodech úplně běžná, ale dnes se mi ji podařilo objevit v Tescu. Cena za kg je 59 kč, na salát stačí jen 300 g čekanky.