Nejdříve si připravíme všechny suroviny, protože vlastní příprava jídla je velmi rychlá. Česnek oloupeme a prolisujeme, hrášek (sterilovaný) procedíme, ale můžeme použít i hrášek mražený (nerozmrazujeme, jen necháme pár minut povolit). Cibuli oloupeme a nakrájíme na půlkolečka. Rajčata z konzervy pokrájíme, sýr nastrouháme na hrubém okurkovém struhadle. Šunku nakrájíme na proužky široké hruba jako nudle.
Dáme si vařit osolenou vodu na nudle a připravíme je dle návodu na obalu. Dávám přednost výrobku nazvanému Babiččiny nudle (extra široké). Na hlubší pánvi si rozpálíme olivový olej a na něm orestujeme cibuli a prolisovaný česnek. Přidáme rajčata, hrášek a nakrájenou šunku. Osolíme, opepříme, přidáme oregano a bazalku. Ochutíme špetkou cukru. Jakmile probublává, přidáme polovinu nastrouhaného sýra, promícháme a necháme rozpustit. Nakonec vmícháme zakysanou smetanu a společně prohřejeme.
Směs dáme doprostřed uvařených těstovin, posypeme sýrem a podáváme.