Musím se přiznat, že lečo a halušky mě naučila opravdu vařit až moje tchýně. Pocházela ze Slovenka a tyto pokrmy mému muži scházely v jídelníčku. Lečo mé tchýně je klasické letní lečo, kdy je dostatek cenově přístupných rajčat a paprik.
Na lečo potřebujeme dobrý a dost velký hrnec. Od té doby, co používám tefalový, vaří se lečo skoro samo. Jen je třeba očistit, oloupat a nakrájet všechnu zeleninu. Začínám cibulí, abych to měla za sebou. Cibuli stačí nakrájet na hrubo a orestovat na oleji. Potom přidáme papriky nakrájené na proužky a feferonku, trochu promícháme a necháme prakticky dusit pod pokličkou až částečně (ale ne úplně) změknou. Mezitím si nakrájíme rajčata – stačí opět na hrubo a přidáme je k paprikám a cibuli. Osolíme (dost), promícháme, přikryjeme pokličkou a dusíme. Občas lehce promícháme.
Zatím si nakrájíme na větší kostky uzeninu (špekáčky, točený salám apod.). Jakmile se začíná vytvářet z rajčat šťáva, přidáme uzeninu, prohřejeme a nakonec přidáme do horké zeleninové směsi celé vajíčko. Rozmícháme a odstavíme ze zdroje tepla.
Podáváme s čerstvým chlebem.