Nejdříve si připravíme jablečné pyré – jablka oloupeme, odstraníme jádřince a nakrájíme na kousky. Zakapeme citrónovu šťávou, přidáme lžíci vody a lžičku cukru a pod pokličkou dusíme. Jakmile jsou měkká (většinou stačí dusit asi 5 minut), odstavíme ze zdroje tepla. Když trochu zchladnou, rozmačkáme je vidličkou nebo rozmixujeme ponorným mixérem na hladké pyré.
Bramborové placky jsou vlastně bramboráky, jen jejich ochucení je mírně jiné. Takže brambory očistíme a jemně nastrouháme. Přidáme jemně nakrájenou nebo lépe nastrouhanou cibuli, vejce, hladkou mouku, nastrouhaný muškátový oříšek a sůl. Je-li těsto příliš řídké, přidáme ještě trochu mouky. Z těsta smažíme na oleji či sádle placky o něco menší než klasické bramboráky. Ještě teplé potíráme jablečným pyré a podáváme.
Poznámka: Je to téměř zapomenutý podzimní recept. Méně kvalitních jablek, která je třeba spotřebovat, je nyní dost a brambor také. Zkuste to, možná vám tato stará novinka zachutná.