Hlávkový salát rozdělíme na jednotlivé listy - porušené nebo oschlé listy vyhodíme. Do dřezu nebo do velké mísy si napustíme odraženou vodu a listy salátu do ní ponoříme. Lehce rukou promícháme necháme asi 3 minuty odstát. Nečistoty - zejména zrnka písku klesnou ke dnu. Potom listy salátu vyjmeme a necháme okapat nejlépe na mřížce nebo ve velkém sítu. Pokud salát není ještě úplně čistý, celou proceduru ještě jednou opakujeme.
Okapané listy salátu natrháme na kousky a dáme do salátové misky. Asi do 200 ml vody přidáme 3 lžíce octa, rovnou lžičku soli a rovnou lžičku cukru. Promícháme a necháme rozpustit. Nakonec přidáme trochu mletého pepře - asi 1/4 kávové lžičky. Promícháme a nálevem zalijeme připravený hlávkový salát těsně před podáváním.