Olivový olej, citrónovou šťávu, cukr a sůl vyšleháme v misce metlou, až vznikne relativně hustá zálivka na salát. Cukr a sůl se musí úplně rozpustit.
Římský (ale třeba i ledový) salát nakrájíme na širší proužky. Mrkev očistíme a nakrájíme na kousky. Rozinky propláchneme, ale můžeme použít i datle (ty trochu pokrájíme). Pomeranč oloupeme, rozdělíme na dílky, které také oloupeme a pokrájíme. Všechny tyto suroviny lehce promícháme, zalijeme připraveným dresinkem a ještě jednou lehce promícháme. Necháme asi hodinu v chladnu.
Před podáváním posypeme plátky mandlí, které jsme nasucho trochu opražili na pánvičce.
Poznámka:
Tento salát je skladbou surovin vhodný právě pro toto podzimní období, vyzkoušejte ho a najdětě si „své“ optimální množství jednotlivých surovin.