Základem jsou samozřejmě filety z lososa, kupuji je zmražené, ale chlazené budou samozřejmě lepší. Nechám je rozmrazit, osuším papírovou utěrkou.
Vlastní příprava masa je jednoduchá, a tak se nejdříve věnujeme přípravě hrušek. Do kastrolku nalijeme červené víno, přidáme med, špetku skořice a jeden hřebíček. Uvedeme do varu. Hrušky rozkrojíme je na dílky (čtvrtiny), vykrojíme jádřince a vložíme do vařícího vína. Ztlumíme příkon tepla a necháme je chvíle ve víně podusit. Měly by změknout, ale pouze mírně, nesmí se rozpadat. Poté je z vína vyjmeme a udržujeme v teple. V části vína z pod hrušek rozmícháme brusinkový kompot (záleží na tom, jak je hustý) a za stálého míchání zahřejeme.
Na pánvi rozpálíme olej a lososí filety po obou stranách opečeme. Poté mírně osolíme, na talíři polijeme připravenou omáčkou, doplníme hruškami a plátkem citronu. Vhodnou přílohou jsou brambory.