Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Ořechový dort
(vde)
recept číslo: 2162
oredort.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

Těsto:
5 vajec
120 g moučkového cukru
80 g mletých ořechů
80 g hladké mouky
30 g másla

Krém:
½ balíčku vanilkového pudinku
200 ml mléka
180 g moučkového cukru
180 g změklého másla
50 g ořechů

Meruňková zavařenina
100 g mletých ořechů
 

Postup

Nejdříve si dáme rozehřát máslo a necháme ho téměř zchladnout. Zatím si ušleháme celá vejce s cukrem do pěny. Postupně přidáme dvě lžíce horké vody a dále šleháme, až pěna hodně zhoustne. Přidáme mleté ořechy a prosátou hladkou mouku. Obojí vmícháme lehce do těsta. Nakonec přidáme vlažné rozpuštěné máslo a opět lehce zamícháme. Těsto nalijeme do dortové formy, kterou jsme vytřeli tukem a vysypali hrubou moukou. Vložíme do středně vyhřáté trouby (asi 200 stupňů C) a upečeme. Po vyjmutí z trouby necháme korpus vychladnout ve formě a teprve potom ho z formy vyjmeme a dlouhým ostrým nožem rozkrojíme na tři tenké kotouče.
Na krém si nejprve uvaříme hustý pudink – pudinkový prášek rozmícháme v mléce a za stálého míchání uvedeme do varu a vaříme asi minutu. Odstavíme a necháme zchladnout. Také si nezapomeneme vyjmout z ledničky máslo, odvážíme potřebné množství, nakrájíme na kousky a necháme při pokojové teplotě změknout. Vlahý pudink, mleté ořechy a moučkový cukr ušleháme a potom postupně přidáváme změklé máslo, až ušleháme jemný ořechový krém.
Jednu část korpusu potřeme krémem a posypeme několika lžícemi strouhaných ořechů. Přiklopíme další částí, kterou potřeme zavařeninou (hodí se meruňková). Na vrch dáme poslední část korpusu a zatížíme prkénkem. Dobré je nechat vše ztuhnout v chladnu.
Svislý okraj dortu potřeme tence krémem a obalíme zbývajícími ořechy. Potom krém rovnoměrně rozetřeme na vrchní stranu dortu, zbytek dáme do zdobicího sáčku a povrch dortu dozdobíme dle své fantazie (a zručnosti).

Názory čtenárů

Ono je potřeba se také zamyslet nad tím, jak velkou formu použijeme. Já dělám korpusy bez kypřícího prášku úplně standardně, ale pro korpus o průměru 28cm na dvojité prokrojení musím použít dávku s 10 ks vajec (ostatní ingredience samozřejmě také navýším dle dávky), jinak je korpus moc nízký. 5 vajec bez kypřícího prášku je tak pro průměr formy 20-23cm. To je potřeba si uvědomit.
Spirit dne 2.9.2021 11:19:49
MILÉ DÁMY, HUSTOTA HMOTY JE V POŘÁDKU, CELÁ VEJCE S CUKREM SE MAJÍ ŠLEHAT DO PĚNY, COŽ ZNAMENÁ ŠLEHAT ASPOŃ 20 MINUT, KRÁSNĚ TO NABUDE, DĚLÁM TAK I ROLÁDY, TAKŽE SE TAM NEMUSÍ DÁVAT PRÁŠEK DO PEČIVA, NÁHODOU, MĚ TENTO RECEPT ZAUJAL A VYZKOUŠÍM HO, TO SE MUSÍ UMĚT.
JANA dne 16.8.2011 23:19:53
Tak tohle je asi ten nejhorší dort,jaký jsem kdy v životě dělala. Nevím, jak chuťově,ale už podle pracovního postupu dortu,jsem měla pochybnosti a to už podle hustoty hmoty, jsem raději do těsta přidala prášek do pečiva a výsledek...Musela jsem na druhý den dělat dort nový,protože ta tuhá placka nestála ani za to, abych jej vůbec zkoušela jakkoli zachránit.c
Marcela dne 30.7.2011 13:08:42
Dobrý den,jestli můžu něco doporučit, tento dort nikdy nedělejte.Nejenom že nevyskočí, ale těsto je tuhé a celý dort je ve výsledku hrozně sladký. Míša
Michaela Vaverková dne 18.10.2009 08:31:38
Do těsta se prášek nedává, mělo by být lehké díky ušlehaným vejcím. Recept je vyzkoušený - viz fotografie. Prášek do pečiva nemusí být ve všem, co se peče, ostatně není zrovna nejlepší pro náš organismus.
Česká hospodyňka dne 3.10.2009 08:02:39
Právě jsem podle receptu začala péct dort na oslavu prvních narozenin, ale nevím co hostům zítra dám, neboť mi korpus nevyskočil, je pouhá placka. Měla jsem do něj dát prášek do pečiva, ale nebyl v receptu uveden, tak jsem věřila autorce, že ho má vyzkoušený...
Lenka dne 2.10.2009 23:12:00
Doplněno 200 ml mléka.
vde dne 10.1.2009 06:54:49
u krému mi schází množství mléka na pudink
anna dne 9.1.2009 19:44:28
Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".