Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Vepřový guláš se žampiony
(vde)
recept číslo: 2037
veguza.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

750 g vepřového masa (plecko, kýta)
200 g žampionů
3 cibule
50 g slaniny
olej (sádlo)
1 gulášová kostka
mletá paprika
drcený kmín
sůl
ocet
hladká mouka a máslo na jíšku nebo instatní tmavá jíška
 

Postup

Maso nakrájíme na kostky, slaninu na kostičky, cibuli oloupeme a také nakrájíme. V kastrolu rozpálíme olej (2 až 3 lžíce), přidáme slaninu a nakrájenou cibuli a mícháme, dokud cibule nezesklovatí. Potom přidáme nakrájené maso a orestujeme, až se zatáhne. Poprášíme paprikou, mírně osolíme a přidáme asi lžíci drceného kmínu a lžíci octa. Promícháme, podlijeme vodou a dusíme pod pokličkou a na mírném příkonu tepla do měkka. Občas zkontrolujeme, promícháme a podle potřeby podlijeme. Můžeme také přidat gulášovou kostku, kterou jsme předem rozpustili v teplé vodě.
Když je maso téměř měkké, přidáme nakrájené žampiony. Připravíme si jíšku, rozmícháme ji ve vodě a zahustíme s ní guláš. Podle potřeby dochutíme (dá se nejen dosolit, ale často je dobré přidat ještě trochu octa). Poté necháme guláš ještě asi 10 až 15 minut probublávat a odstavíme.
Podáváme s knedlíkem houskovým či bramborovým, nevadí těstoviny ani rýže. Zkrátka přiložíme to, co máme rádi. Ozdobíme kolečky cibule či proužky paprik.

Názory čtenárů

Dotaz- proč přidávat ocet?
Maj. dne 26.2.2007
Mám to u vepřových gulášů vyzkoušené, mají potom výraznější chuť. A vyplatí se přidat ocet nadvakrát - jednou na začátku dušení masa a potom podle chuti už skoro do hotové omáčky.
Kdo nechce, nemusí, každému chutná něco jiného.
Česká hospodyňka dne 26.2.2007
Díky za vysvětlení, tohle jsem neznala, a prosím, jaké množství octa dát?
Díky za odpověď.
Maj. dne 26.2.2007
Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".