Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Staročeské trdelníky
(Bur)
recept číslo: 2024
trdel.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

250 g hladké mouky
40 g másla nebo Hery
2 žloutky
půl lžičky cukru
20 g droždí
asi 200 ml mléka
špetka soli
1 bílek na potření
sekané ořechy a krupicový cukr na obalení
 

Postup

Z poloviny mléka, cukru a droždí uděláme kvásek. Vzešlým kváskem a zbylým mlékem smíchaným s rozpuštěným tukem a žloutky zaděláme těsto tuhé jako na koláče a dáme je vykynout. Vykynuté těsto rozdělíme na 16 kousků, vyválíme proužky asi 30 cm dlouhé a volně je ovineme kolem plechových trubiček tak, aby byly mezi proužkem malé mezery. Trubičky s vinutým těstem rolujeme po válu až se proužky těsta zploští a zaplní mezery. Trdelníky pokládáme na pomaštěný plech a necháme vykynout. Pak je potřeme rozšlehaným bílkem, a obalíme v ořechách, které jsme smíchali s krupicovým cukrem a upečeme. Hotové sesuneme z trubiček a posypeme moučkovým cukrem.

Tyto malé trdelníky, které se pečou zejména jako drobné vánoční pečivo a podávají se jako zákusek k vínu, bývaly kdysi tradičním svatebním a posvícenským pečivem. Upečené v troubě na plechových trubičkách jsou pouze ozvukem trdelníků původních, které se pekly na rožni, navinuté na kónickém dřevěném válci, jemuž se říkalo "trdlo" - odtud i název pečiva. Upravíme-li si vhodně otáčecí rožeň nebo grilovaní jehlu, můžeme zkusit upéci je tradičním způsobem. Při pečení je ovšem musíme silně potírat rozpuštěným máslem.

Názory čtenárů

No a kdyby se to trochu více osolilo, namotalo na párek a upeklo, tak by byly ještě lepší :-). Samozřejmě vynechat na konci ten cukr a ořechy, ale posypat třeba sezamem.
Martin dne 5.4.2014 16:47:56
už jsem je pekla a ani nevím jak chutnají rodina seděla u trouby a já je nestačila sundávat opravku super
lenka dne 25.6.2013 18:32:53
Můj manžel mi nařezal 12 trubiček z jednoho kusu nerez trubky,mají větší průměr než na kremrole.Nestálo mě to nic.Trubičky jsem umyla a tradááááá trdelníky atd.můžu vyrábět.
Zdenka dne 16.5.2013 01:51:58
je to viborne a uz sem to doporucila tolika lidem a ooni se potom mohli utlouct k smrti
polki dne 22.1.2012 12:31:59
Já si těsto natočil na klacek a upek venku na ohni a luxus :-)
DOOFFY dne 27.4.2011 14:05:10

tz dne 23.4.2010 16:04:24
Trdelník jsem měla na vánočních trzích v Praze a moc mi zachutnal je vážně vynikající!!Mňamíí
Martýna dne 22.12.2009 21:42:08
Kolik stojí jeden válec na trdla?Děkuji
Tony dne 15.12.2009 23:56:17
Pro Ivanu v každých domácích potřebách mají trubičky, 50 Kč stojí jedna, ale krabička.Velikosti trubiček jsou různé a od toho se odvíjí cena a množství trubiček v krabičce, tynejvětší jsem viděla asi za 76,- Kč za krabičku.
Hanka dne 20.8.2009 13:35:20
ty kovový trubičky stojí kolem 50kč jedna,ptala jsem se na to a je to podle velikosti.Přijde mi do děsně drahý,ale nikde jinde je u nás nemají =(
ivana dne 17.8.2009 13:11:42
Dobry den,ja jsem se chtela zeptat,kolik asi stoji ty kovove trubicky???
Monča dne 2.7.2009 18:44:53
Jsou dobré ale doporučuji neobalovat je ze spodní strany,připalují se.
Zuzana dne 24.5.2009 21:17:50
myslim ze je to dobre,protoze to tak vypada a dobre chotnaji mnam mnam mnam
denisa dne 9.5.2009 19:21:07
Všude v domácích potřebách mají trubičky na kremrole.
tralala dne 27.11.2008 19:47:22
Kde sezenu ty kovove trubicky?
Sabi dne 26.11.2008 12:52:56
Už je to upečeno a pomalu i snězeno, ale musím říct, že nejlepší jsou "trdelníčky" hned čerstvé, včera už byly dost suché, ale vylepšila jsem je a naplnila jsem je tvarohovou pěnou, všem chutnalo.
Maj dne 2.2.2007
Už je to upečeno a pomalu i snězeno, ale musím říct, že nejlepší jsou "trdelníčky" hned čerstvé, včera už byly dost suché, ale vylepšila jsem je a naplnila jsem je tvarohovou pěnou, všem chutnalo.
Maj dne 2.2.2007
No tohle vypadá na obrázku úplně skvostně a nabízí se přímo k vyzkoušení!!!!
Maj dne 31.1.2007
Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".