Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Králík v černé omáčce
(vde)
recept číslo: 1996
kracern.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

4 králičí stehna
1 mrkev
½ celeru
1 petržel
5 kuliček černého pepře
2 kuličky nového koření
1 bobkový list
1 lžička sušeného tymiánu
sůl
80 g másla
3 lžíce hladké mouky
5 lžic povidel
1 lžíce citrónové šťávy
2 lžíce cukru
2 lžíce strouhaného perníku
10 sušených švestek
hrst oloupaných mandlí

 

Postup

Králičí stehna vaříme v osolené vodě společně s nakrájenou kořenovou zeleninou a kořením téměř do změknutí. Uvařené maso vyjmeme a udržujeme v teple, vývar přecedíme a použijeme ho jako základ pro omáčku.
Nejdříve si připravíme z másla a hladké mouky světle zlatou jíšku. Tu rozředíme vývarem, přimícháme povidla až se rozpustí. Přidáme nakrájené sušené švestky, cukr a nastrouhaný perník a omáčku asi 15 minut provaříme. Potom za stálého míchání přidáváme po kapkách citrónovou šťávu. Omáčku ochutnáme a podle potřeby přidáme sůl či cukr. Chceme-li omáčku hladkou, můžeme ji rozmixovat, nevadí-li nám kousky sušených švestek, nemusíme. Nakonec přimícháme mandle, do omáčky vložíme maso a necháme prohřát.
Maso ozdobíme plátkem citrónu, vhodnou přílohou jsou knedlíky
Poznámka:
Místo králičího masa lze použít i kvalitní uzené maso.

Názory čtenárů

Omáčka - dobrá - ale proboha s knedlíkem ?to je barbarství . Od mého mládí ( 30 tá léta ) vždy do černé omáčky se smažili malinké kobližky ( cca 1,5 cm) a to prosím u každého, kdo tuto omáčku vařil a podával. Zkuste to - to je to pravé Vánoční pochutnání.
jelínek dne 21.12.2011 14:08:58
Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".