Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Jablečný dort se šlehačkou
(vde)
recept číslo: 199
ss.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

220 g hladké mouky
1 rovná lžíce kypřícího prášku
75 g cukru
1 vanilinový cukr
špetka soli
1 vejce
75 g tuku

Náplň:
1 kg jablek
2 balíčky vanilkového pudinku
100 g cukru
375 ml bílého vína
375 ml jablečného moštu
Ozdoba:
400 g smetany ke šlehání
2 balíčky ztužovače šlehačky
2 balíčky vanilinového cukru
100 g sekaných oříšků

 

Postup

V míse smícháme mouku a kypřící prášek. Přidáme cukr, vanilinový cukr, sůl, vejce a máslo. V hnětači vypracujeme těsto - nejprve při nízkých a nakonec při vysokých obrátkách. Těsto vyndáme na vál a ještě je jednou rukama dohněteme. Dáme asi na hodinu vychladit. Zatím si vymastíme a vysypeme moukou dortovou formu dortovou formu a věnujeme se přípravě jablečné náplně. Jablka omyjeme, oloupeme,, vykrojíme jádřince a pokrájíme je na tenké plátky. Do vína a moštu (nebo víno také nahradíme moštem) vmícháme pudinkový prášek, vanilinový cukr a moučkový cukr a stálého míchání zahříváme, až krém zhoustně. Do hotového ještě teplého krému vnícháme jablkea. Odpočaté těsto si na vále vyválíme válečkem, vložíme do formy a uděláme asi 3 cm vysoký okraj. Na těsto rozložíme jablečný krém. Dort pečeme v troubě předehřáté aso ma 175 stupňů zhruba 60 minut, poté jej vyjmeme z trouby a necháme asi 15 minut chladnout. Opatrně vyjmeme z formy a dáme na 3 až 4 hodiny do chladničky. Po vychlazení ozdobíme šlehačkou - na okraj dortu stříkáme svislé proužky a na kraj povrchu malé hvězdičky. Šlehačku posypeme sekanými oříšky.
Varianta:
Jablečnou náplň lze také vyrobit z jablečného kompotu - štávou z kompotu můžete nahradit část moštu. A počítejte s nutnou dobou na vychladnutí dortu!


?

Názory čtenárů

Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".