Maso na roládu si necháme připravit od řezníka. Může to být i vepřový bůček. Po obou stranách ho mírně osolíme a opepříme. Cuketu oloupeme, odstraníme jadérka a nastrouháme na hrubém okurkovém struhadle. Můžeme použít i větší a tužší cuketu, která nám trochu přerostla. Uzené maso velmi jemně nakrájíme a přidáme k cuketě. Přisypeme strouhanku, přidáme žloutky a sníh ušlehaný ze dvou bílků. Cuketovou směs promícháme a je-li příliš řídká, přidáme ještě trochu strouhanky, aby se zahustila. Můžeme i mírně přisolit, ale opatrně. Slané je uzené maso i připravený vepřový plát.
Touto směsí maso rovnoměrně potřeme, roládu co nejpevněji zavineme a zavážeme pevnou nití. Na rozpáleném oleji roládu opečeme po všech stranách, vložíme do pekáče, mírně podlijeme teplou vodou, pekáč přikryjeme a pečeme v troubě. Občas přeléváme vypečenou šťávou. Ke konci pečení pokličku z pekáče odstraníme a roládu necháme zčervenat.
Jako přílohu můžeme použít třeba šťouchané brambory. Pokud nám kousek rolády zůstane, lze ji studenou nakrájet na tenké plátky a v kombinaci s čerstvou zeleninou použít třeba na studenou mísu.