Jde opět o jeden z pracnějších receptů z kuchařky Marie Janků-Sandtnerové. Tuto kuchařku jsem zdědila a občas v ní listuji a přemýšlím, kdy naše prababičky asi vařily tu kterou dobrotu. A občas mi nedá si něco vyzkoušet. I když si musím leccos přeložit do dnešní doby, poměrů a možností. Tak začínáme...
Moučkový cukr, vanilkový cukr a žloutky ušleháme ve šlehači do pěny. Do mouky vmícháme kypřící prášek, umeleme si vlašské ořechy, ušleháme si ve šlehači tuhý sníh z bílků. Do vajíček s cukrem postupně po lžících vmícháváme mouku, ořechy a sníh. Těsto rozetřeme na vymaštěný a moukou vysypaný plech - mělo by být vysoké asi 1 cm - a upečeme je v dobře vyhřáté troubě do růžova. Zatímco chladne, připravíme si krém. Máslo ušleháme ve šlehači do hladka, potom přidáme cukr, 1 syrový žloutek a přikapeme dvě lžíce studené černé kávy (turka, ne instantní). Vychladlý moučník rozdělíme na dvě části, jednu z nich potřeme náplní, druhou na ni přiložíme. Pláty spojené kréme rozkrájíme na pruhy a ty potom na trojúhelníčky. Polevu si připravíme smícháním 5 lžic horké kávy a 250 g moučkového cukru - třeme (tady vařečkou) tak dlouho, až je poleva hladká. Polevy je poměrně hodně, protože trojúhelníky s ní polévám nejen na povrchu, ale i na bocích (držíme je na vidličce nad polevou a shora poléváme). Na ještě vlhkou polevu umístíme kousek ovoce (kandované, čerstvé, kompotované - nejvhodnější jsou višně, protože se dobře hodí ke kávové chuti). Necháme zaschnout nejlépe na sítku. Takto pracně vytvořený cukrářský výrobek si již přímo žádá o uložení do papírového košíčku.
?