Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Guláš z hovězího masa
(vde)
recept číslo: 1802
gulas.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

750 g hovězího masa
80 g sádla
500 g cibule
10 g sladké mleté papriky
1 lžička kmínu
1 lžička majoránky
sůl
3 stroužky česneku
30 g hladké mouky
1 l vývaru z kostky
 

Postup

Na guláš použijeme nejlépe hovězí maso z kližky, ale vhodné je i maso z hovězí plece. Opláchneme ho, osušíme a případně zbavíme tuhých blan a šlach. Nakrájíme ho na větší kostky. Oloupeme cibuli a nakrájíme ji na malé kostičky. Připravíme si vývar.
V kastrolu rozpálíme sádlo (můžeme také použít slaninu) a na něm orestujeme všechnu nakrájenou cibuli. Jakmile je světle žlutá, přidáme nakrájené maso a orestujeme. Osolíme, přidáme papriku, majoránku, kmín a prolisovaný česnek. Promícháme a zalijeme vývarem tak, aby bylo maso ponořené. Maso dusíme pod pokličkou na mírném ohni, počítáme s tím, že to bude trvat asi hodinu nebo až hodinu a půl. Záleží na kvalitě masa. Je-li třeba podléváme vývarem a promícháme. Když je maso poloměkké, necháme šťávu zčásti vysmahnout, zaprášíme hladkou moukou, promícháme, osmahneme a poté znovu přilijeme vývar a dusíme, až je maso měkké. Hotový guláš podle potřeby přisolíme. Podáváme s houskovým knedlíkem či s chlebem nebo pečivem. A k tomu samozřejmě pivo.
Poznámka:
Na přípravu guláše existuje stovky zaručených postupů a je pravda, že ho nejlépe zvládají muži. Výše uvedený základní postup lze do jisté míry obměňovat – kdo má rád ostřejší, přidá třeba část pálivé papriky, kdo má rád česnek, přidá více česneku atd.

Názory čtenárů

Souhlasím s předřečníkem! A autor k tomu také dáva svolení v poznámce. (:o)
dedek 69 dne 11.11.2012 23:28:01
Recept je dobrý, jen mám rád ostřejší. Podruhé jsem přidal dvě chilli papričky a bylo to tak akorát.
Milan dne 6.12.2009 17:26:14
Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".