Při přípravě kuřecí tlačenky lze dost improvizovat, ale základ tvoří vařené či pečené kuřecí maso bez kůže a zelenina. Obojího by mělo být zhruba stejné množství. Kuřecí maso lze získat z tzv. kuřecích skeletů – dva uvaříme v osolené vodě, měkké maso obereme a nakrájíme na hrubo. Nebo upečeme menší kuře a po zchladnutí maso obereme a nakrájíme. Sterilovaná zelenina by měla mít velký podíl červené kapie – dobře v tlačence vypadá. Můžeme ji doplnit třeba vypeckovanými olivami a vařenými vejci, jejichž žlutá barva se také v tlačence krásně vyjímá.
Formu na srnčí hřbet si vyložíme potravinářskou fólií nebo mikrotenem tak, aby část folie přesahovala formu. To později usnadní vyjímání hotové tlačenky. Do formy rozprostřeme maso střídavě s dalšími surovinami. Pokapeme bílým vínem smíchaným s octem, opepříme a případně osolíme. Želatinu si připravíme přesně podle návodu na obalu a zalijeme jí suroviny naskládané ve formě. Necháme zchladnout a ztuhnout (trvá to minimálně dvě hodiny). Před podáváním vyklopíme z formy, krájíme na plátky a podáváme.