Začínáme přípravou čerstvých žampionů. Očistíme je a nakrájíme na čtvrtky (jsou-li menší) nebo na silnější plátky. Na pánvi rozpálíme kousek másla nebo lžíci oleje a nakrájené žampiony orestujeme. Vyjmeme je z pánve a necháme vychladnout.
Listy salátu opláchneme a natrháme na kousky. Cibuli oloupeme, rozkrojíme na polovinu a nakrájíme na půlkolečka. Salátovou okurku oloupeme (ale nemusíme) a nakrájíme na plátky. V hrnečku smícháme pomerančovou šťávu, olivový olej, cukr, sůl, mletý pepř a horčici a touto zálivkou salát zalijeme. Přidáme žampiony a lehce promícháme. Lepší je, když se nechá asi půl hodiny odležet (ale ne déle).
Salát můžeme podávat jako přílohu k masu, ale je možné ho podávávat i samotný. Nebo ho doplnit kousky opečeného toustového chleba či topinkami.