Mleté maso může být míchané (vepřové a hovězí nebo jen vepřové). Z plátků toustového chleba odkrojíme kůrku a střídu rozdrobíme k masu. Přidáme vejce, sýr Lučina, opepříme a osolíme (asi rovnou lžičku soli). Přidáme velmi jemně nasekanou zelenou petrželku (máme-li čerstvou bazalku, můžeme použít ji). Poté maso důkladně rukama propracujeme, až vznikne stejnorodá směs. Mokrýma rukama z ní vytvořímu kuličky velikosti vlašského ořechu a necháme je alespoň hodinu v chladnu. Poté je po všech stranách osmažíme na oleji (ve fritovacím hrnci), vyjmeme a udržujeme v teple.
Na hlubší pánev vlijeme obsah obou rajčatových konzerv, osolíme, opepříme a můžeme vmíchat i čerstvou nebo mraženou bazalku. Dodá omáčce ještě výraznější bazalkovou chuť. Pár minut necháme provařit, poté přidáme masové kuličky a v omáčce je pár minut prohřejeme.
Podáváme jak jinak než s těstovinami a posypané strouhaným sýrem.
Poznámka:
Masové kuličky s Lučinou jsou velmi jemné.