Těsto zpracujeme podle návodu na obalu a dobře promíchané necháme chvíli odpočinout. Pak utvoříme na pomoučeném vále váleček, který nakrájíme na silnější kousky a ty opět válečkem rozválíme asi do velikosti dlaně. Na jednu půlku položíme lžící náplň. Zakryjeme ji druhou polovinou a okraje k sobě dobře přitiskneme. Řízky namáčíme po obou stranách ve vejcích rozšlehaných s bílky a promíchaných s nastrouhaným sýrem i strouhankou. Ihned je smažíme ve vyšší vrstvě tuku nebo ve fritovacím hrnci po obou stranách. Náplň připravíme z nakrájené uzeniny a sýra pouhým promícháním.
Obměny:
- těsto ještě zjemníme přidáním celého vejce nebo jen žloutků,
- pro výraznější chuť přidáme karí koření nebo trošku pálivé papriky,
- náplň doplníme nejméně lžící nadrobno nakrájených zelených natí,
- tvary obalíme hladkou moukou, namočíme v rozšlehaných vejcíchŹ
a nakonec ve strouhance (sýr i strouhanku do těsta vynecháme)
Plněné řízky podáváme vždy s čerstvým zeleninovým salátem nebo s dušenou míchanou zeleninou, špenátem apod.