Nejdříve si připravíme suroviny na tuňákovou směs. Čerstvá rajčata nařízneme do křížku, spaříme horkou vodou, oloupeme a nakrájíme na větší kousky. Rajčata z konzervy jsou již oloupaná, stačí jen nakrájet. Využijeme i nálev. Lilek opláchneme, osušíme, nakrájíme na plátky silné asi 7 mm, každý plátek po obou stranách posolíme a necháme asi 10 minut „opotit“. Na plátcích lilku se objeví malé kapičky – ty vysušíme. Tím se z lilku odstraní hořkost. Olivy nakrájíme na kolečka, zelenou petrželku nasekáme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Na pánvi rozpálíme olivový olej, podusíme na něm cibuli, přidáme prolisovaný česnek, nakrájená rajčata, plátky lilku a zelenou petrželku. Vše zvolna dusíme asi 20 minut. Občas promícháme.
Mezitím si uvaříme těstoviny dle návodu na obalu. Nudle nemusí být zrovna kudrnaté, ale docela dobře vypadají.
Ke konci přípravy omáčky do ní vsypeme kousky tuňáka a kolečka oliv, lehce promícháme a necháme ohřát. Tuto směs navršíme na uvařené těstoviny a posypeme nastrouhaným parmazánem.
Poznámka:
Lilek můžete nahradit čerstvými žampiony.