Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Červnový dort
(vde)
recept číslo: 1609
cervdo.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

Těsto:
3 vejce
150 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
100 ml vody
100 ml oleje
1 lžíce citrónové šťávy
300 g polohrubé mouky
2 lžíce kakaa
tuk a hrubá mouka na vymazání formy

Krém:
400 ml smetany ke šlehání
300 g měkkého tvarohu
5 lžic moučkového cukru
1 vrchovaté lžičky sypké želatiny
500 g čerstvých jahod

1 balení červené želatiny na dorty
kousek čokolády
 

Postup

Nejdříve si upečeme dortový korpus – doporučuji toto jednoduché těsto, ale můžete použít jakékoliv jiné své oblíbené. Oddělíme bílky a žloutky a z bílků ušleháme tuhý sníh. V jiné nádobě ušleháme žloutky, cukr, vanilkový cukr a olej. Poté přilijeme vlahou vodu, přidáme citrónovou šťávu a kakao a nakonec přimícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a ušlehaný sníh z bílků. Dortovou formu si vytřeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Těsto rozetřeme pečlivě až do krajů a pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů C. Ke konci pečení ozkoušíme špejlí, zda se těsto již nelepí, vyjmeme z trouby a necháme vychladnout. Rozpočet je určen na jednu větší dortovou formu nebo na dvě menší.
Zatímco se korpus peče, věnujeme se přípravě krému. Nejdříve si připravíme želatinu. Sypkou želatinu rozmícháme asi ve 100 ml vody a necháme ji asi 30 minut bobtnat. Vznikne docela hustá hmota, ale neděsíme se. Poté ji začneme zahřívat asi do teploty 60 stupňů C, samozřejmě stále mícháme, hustá kaše se rozpustí. Nesmíme v žádném případě dosáhnout varu, včas odstavíme ze zdroje tepla a za občasného míchání necháme zchladnout. Pokud se nám stane, že ztuhne dříve, než ji dáme do krému, znovu trochu přihřejeme a rozpustíme.
Smetanu ke šlehání ušleháme s moučkovým cukrem, přidáme jemný tvaroh (je důležité, aby byl opravdu jemný!) a došleháme. Nakonec vlijeme vlahou houstnoucí želatinu a krém uložíme do chladničky, kde by měl trochu ztuhnout. Stačí asi půl hodiny. Mezitím si očistíme jahody, opláchneme je ve vlahé vodě a necháme okapat. Několik těch nejlepších odložíme na ozdobení, ostatní překrájíme na polovinu.
Z upečeného korpusu sejmeme okraje formy a překrojíme ho podélně na poloviny. Spodní polovinu vložíme opět do formy a na ni navršíme asi polovinu krému. Poklademe rovnoměrně půlkami jahod, přikryjeme ještě trochou krému a urovnáme. Navrch položíme druhou část korpusu a potřeme zbývajícím krémem. Celý dort dáme do ledničky ztuhnout – stačí dvě hodiny, ale lepší je třeba přes noc. Po ztuhnutí si připravíme podle návodu na obalu červenou želatinu a rozetřeme ji na povrch dortu. Pracujeme rychle, protože při roztírání na chladný dort tuhne v několika vteřinách. Na okraj dortu rozmístíme jahody. Dozdobíme čokoládou nebo zbylým krémem.
Poznámka:
Tento dort se samozřejmě peče nejlépe v červnu, kdy zrají jahody. Jistě lze obdobným postupem připravit i dort broskvový, ananasový či jiný.

Názory čtenárů

Ahojky. Tak dnes jsem se pustila do Červnového dortu a musím říci, že se docela povedl. Upekla jsem jej dceři k narozeninám, tak doufám, že bude mít radost. Děkuji za prima recept. Budu se k němu vracet. Zdravím - Věra
Kabelková dne 8.7.2006
Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".