Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Vepřová pečeně (pro začátečníky)
(vde)
recept číslo: 1582
ss.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit
Funkce "Moje Recepty" je dostupná pouze zaregistrovaným uživatelům. Nápověda

Suroviny

800 g vepřového masa
sůl
kmín
50 g sádla
vývar
 

Postup

Na pečení je nejvhodnější vepřová pečeně (někdy nazývaná karé). Je to maso z vepřového hřbetu a peče se v celku s kůžičkou i bez kůžičky. Lze však použít i jiné druhy vepřového masa – kýtu, krkovičku nebo vepřovou plec. Pokud maso obsahuje kosti, odstraníme je, ale využijeme je při pečení. Vepřovou pečeni potřeme solí a posypeme kmínem. Na dno pekáče dáme sádlo, menší kosti a část odřezků masa a na ně položíme připravené maso hřbetem dolů. Nemáme-li kosti, můžeme je nahradit špejlemi. Pekáč přiklopíme a maso pečeme za občasného podlévání v troubě při teplotě 220 stupňů C po každé straně asi ¾ hodiny. Celkem tedy počítáme minimálně s hodinou a půl pečení. Maso poléváme v průběhu pečení vypečenou vlastní šťávou a případně podléváme vývarem. Upečené maso vyjmeme z pekáče, ze šťávy sebereme větší část tuku a pak k ní přilijeme trochu vývaru. Osolíme, povaříme a procedíme. Maso nakrájíme na porce, upravíme na talíř a polijeme částí šťávy. Jako přílohu použijeme houskové (viz recept 146 – houskový knedlík pro začínající kuchařky ) nebo bramborové knedlíky (viz recept 753 – bramborové knedlíky a dušené zelí (viz recept 143 – lehké dušené zelí). A máme klasické vepřo-knedlo-zelo.

Další varianta:
Máme-li pečeni s kůžičkou, postupujeme obdobně, ale osolíme a okmínujeme jenom spodní část pečeně (ne kůžičku) a pečeni položíme na kosti nebo na špejle kůžičkou dolů tak, aby kůžička nepřiléhala k pekáči. Trochu podlijeme vývarem. Pečeme tak dlouho, až kůžička změkne a dá se vidličkou propíchnout (trvá to asi ¾ hodiny). Pečeni pak obrátíme a kůžičku nakrájíme na úzké proužky – řezy však nesmějí zasáhnout do masa. Nakrojenou kůžičku pak osušíme a silně posolíme (asi 1 mm vrstvu soli). Čím je soli více, tím lépe kůžička křehne. Pokračujeme v pečení, ale kůžičku již nesmíme polévat šťávou, sůl by se přitom splachovala a maso i šťáva by byly přesolené a kůžička by nekřupala.

Názory čtenárů

Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".