Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Křehký mřížkový koláč s tvarohem
(vde)
recept číslo: 1574
camriz.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

350 g polohrubé mouky
150 g moučkového cukru
125 g másla (Hery)
3 vejce
½ prášku do pečiva

Náplň:
250 g tvarohu
1 vejce
1 lžíce moučkového cukru
špetka soli
50 g rozinek
2 lžíce meruňkové marmelády (nebo Nutely)
 

Postup

Kupodivu si nejdříve připravíme tvarohovou náplň. Tvaroh rozšleháme s jedním vejcem, moučkový cukrem a špetkou soli. Poté vmícháme rozinky a necháme stát.
Mouku promícháme s práškem do pečiva, přidáme změklý nakrájený tuk, dvě vejce a moučkový cukr. Rukama všechny suroviny zpracujeme v tužší těsto. Z těsta oddělíme 1/3 (ta bude na mřížky) a ze zbývajících dvou třetin vyválíme na pomoučeném vále placku ve velikosti a tvaru plechu nebo formy na pečení. Hodí se buď menší plech nebo kruhová forma o průměru asi 30 cm, tu vytřeme tukem a rozválené těsto do ní opatrně pomocí válečku přeneseme. Upravíme přesně dle velikosti formy, na krajích mírně zvedneme (ale jen do výše budoucí tvarohové náplně) a lehce přitiskneme. Těsto potřeme rovnoměrně tvarohovou náplní. Na několik míst uděláme kopečky marmelády nebo Nutely.
Zbývající těsto rozdělíme na čtvrtiny, z každé vyválíme váleček a ten rozkrájíme na části dle velikosti budoucích mřížek. Poklademe na koláč a lehce přitiskneme. Zbývající vajíčko rozšleháme a mašlovačkou potřeme povrch koláče. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů C po dobu asi 20 minut.
Nejlepší je tento koláč ještě vlahý. Před podáváním ho nakrájíme a můžeme i pocukrovat.

Názory čtenárů

Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".