Listy ledového salátu opláchneme a nakrájíme na širší proužky. Ředkvičky očistíme a nakrájíme na plátky. Cibuli oloupeme, překrojíme na polovinu a nakrájíme na plátky. Tuňáka vyklopíme z konzervy, tekutinu necháme odkapat. Nejlepší je konzerva, na které je napsáno „kousky“ – obsahuje skutečně kousky masa, nejen „drť“ – a na tento salát je třeba je rozdělit na menší kousky. Pokud máme náhodou konzervu tuňáka v oleji, lze použít místo olivového oleje tento olej z konzervy.
Všechny nakrájené suroviny společně promícháme. Do hrnečku nalijeme olej, přidáme sůl, mletý pepř a cukr a citrónovou šťávu a vyšleháme. Zálivkou zalijeme připravený salát, promícháme, necháme krátce vychladit a podáváme.
Poznámka:
Ředkvičky můžeme nahradit olivami – nejlepší jsou zelené olivy bez pecek. Do salátku je nakrájíme na plátky.