Pokud máme příliš kyselé zelí, propláchneme je studenou vodou. Dáme si vařit vodu na polévku a ještě do studené vody přidáme pokrájené kyselé zelí, oloupané a na kostičky nakrájené syrové brambory, sůl, kmín a máme-li, tak větvičku libečku (lze nahradit polévkovou kostkou). Zatím si oloupeme klobásu, nakrájíme na kolečka a opečeme na trošce oleje. Když zelí a brambory změknou, přidáme klobásu do polévky. Tři lžíce řidší kysané smetany promícháme s moukou a mletou paprikou a postupně vmícháme do polévky. Necháme ještě chvíli povařit a můžeme polévku podávat.
Obměny:
Zelňačka existuje v celé řadě obměn. Množství zelí a brambor si lze samozřejmě přizpůsobit podle chuti. Také přidávání klobásy není nutné, potom je však polévka chutnější, když do ní přidáme trochu másla. Zakysanou smetanu lze také nahradit, a to trochou mouky rozmíchanou v mléce.
?