Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Zelňačka
(vde)
recept číslo: 150
zelnacka.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

1,5 l vody
150 g kyselého zelí
200 g brambor
zakysaná smetana
paprika
klobása
1 lžíce hladké mouky
libeček

 

Postup

Pokud máme příliš kyselé zelí, propláchneme je studenou vodou. Dáme si vařit vodu na polévku a ještě do studené vody přidáme pokrájené kyselé zelí, oloupané a na kostičky nakrájené syrové brambory, sůl, kmín a máme-li, tak větvičku libečku (lze nahradit polévkovou kostkou). Zatím si oloupeme klobásu, nakrájíme na kolečka a opečeme na trošce oleje. Když zelí a brambory změknou, přidáme klobásu do polévky. Tři lžíce řidší kysané smetany promícháme s moukou a mletou paprikou a postupně vmícháme do polévky. Necháme ještě chvíli povařit a můžeme polévku podávat.
Obměny:
Zelňačka existuje v celé řadě obměn. Množství zelí a brambor si lze samozřejmě přizpůsobit podle chuti. Také přidávání klobásy není nutné, potom je však polévka chutnější, když do ní přidáme trochu másla. Zakysanou smetanu lze také nahradit, a to trochou mouky rozmíchanou v mléce.

?

Názory čtenárů


fogl1 dne 19.1.2014 18:20:04
brambory se musí vařit zvlášt nikdy ne se zelím,na obrázku chybí paprika
dne 9.4.2012 13:13:14
je to super polevka,taky ji tak delam a vsem chutna,jsou tam same dobre veci.
vladka dne 11.3.2011 17:46:05
jen by jsem chtel nebo spis nechtel ochutnat brambory varene dohromady s kyselim zelim ty musi byt tvrde i po dvou hodinach vareni
j dne 20.1.2011 12:31:22
Dost lidí ji vaří právě takhle.Prostudujte si nějaké kuchařské knihy a uvidíte, kolik zelňaček tam je.Z toho ne málo právě jednoduchých bílých.Tato pro mě také není lákavá, ale proti gustu.... :-)) Slovenská, která se červená dobrou paprikou a pyšní se nějakým tím mastným okem, ta teprv je!S bramborami, kousek bobkového listu a vyvařit nějakou čerstvou petrželovou,nebo celerovou nať.A zahustit s citem jemńoučkou tmavší jíštičkou.Mńam!
tralala dne 23.11.2009 19:55:45
vypada hrozne,to by ani prase nesezralo
eva dne 23.11.2009 14:58:53
V receptu je uvedená paprika,ale v taliri je polevka bez papriky je bila??????
zelnacka dne 30.3.2008 15:17:58
v pondělí ji prej vyzkoušíme
dne 28.3.2008 18:47:04
Já ji vařím trochu jinak.
Na cibulce orestuju klobásu, zapráším sl. i pál. paprikou, přidám kysané zelí, zaliju vodou, přidám bobkový list, sůl, zahustím jíškou. Brambory vařím zvlášť, s kysaným zelím dohromady nezměknou. Přidám je nakonec do polévky.

Někdy ji vařím z vývaru z uzených žeber, maso přidám do polévky a dám k tomu i sušené houby a někdy i fazole.
dne 11.8.2005
Zapomněla jsem napsat, že tam ještě patří kmín.
Jana M. dne 11.8.2005
takhle ji takz varim a je super
ada dne 27.10.2003

dne 13.6.2002
není to k jídlu
kajinek dne 30.9.2001
test 1

webmaster dne 3.4.2001
Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".