Jablka oloupeme a rozkrájíme na plátky. Opereme a namočíme si rozinky. Suroviny na těsto zpracujeme rukama až vznikne hladké tužší těsto. Připravíme si hlubší plech - vymastíme jej a vysypeme hrubou moukou. Z poloviny těsta vyválíme plát, položíme na plech a srovnáme jej tak, aby vyplňoval celou plochu. Posypeme jej strouhankou, na to položíme vrstvu nakrájených jablek, posypeme cukrem, skořicí, rozinkami a případně i nasekanými oříšky. Pokryjeme druhým plátem těsta, který přitiskneme i v krajích (rukou nebo malým válečkem). Vrchní plát těsta potřeme mlékem a řídce propícháme vidličkou. Pečeme v troubě do chvíle, kdy moučník začne od krajů červenat. Vychladlý krájíme na řezy.
Poznámka:
Jde o jakousi obdobu jablkového závinu. Tento způsob přípravy je vhodný pro zapřísáhlé odpůrce závinů a zároveň pěstitele jabloní. Výhodou je poměrně velké množství moučníku a méně pracná příprava proti závinu. Zůstane-li náhodou několik řezů do dalšího dne, krásně zvhlhne a získá tím novou chuť.