Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Králík v jemné omáčce
(vde)
recept číslo: 1475
krasme.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

5 králičích stehen
1 cibule
1 mrkev
1 petržel
kousek celeru
50 g slaniny
sůl
olej
pepř mletý
pepř celý
1 bokový list
½ lžičky tymiánu
200 ml smetany
1 lžíce hladké mouky
300 ml kuřecího vývaru
½ citrónu
 

Postup

Králičí stehna spaříme vařící vodou, necháme okapat a poté osolíme. Připravíme si vývar z jedné slepičí kostky. Oloupeme cibuli a nakrájíme ji na kostičky. Také slaninu nakrájíme na proužky. Na jedné lžíci oleje orestujeme nakrájenou slaninu, přidáme cibuli a také orestujeme. Na této směsi rychle opečeme po obou stranách králičí stehna. Opepříme je, přidáme pár zrnek černého pepře, jeden bobkový list a tymián. Poté přilijeme část kuřecího vývaru a stehna dusíme pod pokličkou.
Zatím si očistíme kořenovou zeleninu a nastrouháme ji na hrubém struhadle. Přidáme ji k masu, promícháme a pokračujeme v dušení, až je maso měkké. Poté jej vyjmeme, dáme stranou a udržujeme v teple. Ze zeleniny vyjmeme bobkový list a směs zeleniny a koření umixujeme, aby byla úplně hladká. Vrátíme ji zpět do kastrolu, postupně po kapkách a za stálého míchání přidáme šťávu z poloviny citronu. Smetanu rozmícháme s jednou lžící hladké mouky a vlijeme ji do omáčky. Omáčku občas mícháme a přivedeme ji k varu. Poté příkon tepla snížíme a necháme ji ještě asi 10 minut „provařit“. Podle potřeby dochutíme (solí, citrónovou šťávou). Odložené maso do ní vrátíme a necháme ho prohřát. Podáváme s houskovým knedlíkem.

Poznámka:
Je to omáčka ala svíčková, ale méně pracná a rychlejší. Králičí maso je dietní a v současné době cenově dostupnější než hovězí.

Názory čtenárů

Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".