Zkusila jsem je letos poprvé, ještě nejsou vánoce a už jich je tam jenom pár. Dobrou hořkou čokoládu tzv. ohlíme ostrým nožem (vlastně krouhame jako zeli) a dáme ji do mísy. V kastrole si ohřejeme skoro do varu (pozor nevarit) hrnek šlehačky a vylijime na čokoládu. Necháme asi dvě tři minuty stát a pak smícháme do hladka. Poté přidáme čtvrt hrnku dobrého alkoholu. Vše umícháme a dáme přikryté alespoň na čtyři hodiny do ledničky. Potom lžičkou namočenou v horké vodě vykrajujeme válečky, které obalíme buď v prosátém kakau, nebo v moučkovém cukru, nebo můžeme použít kokos či nahrubo nakrájené ořechy. Válečky vkládáme do papírových košíčků na bonbony a uskladníme je v ledničce až do podávání.
Poznámka:
Recept je od Jitky, která ho napsala do diskusního fóra. Zkušenost s ním zatím nemám, ale zdá se, že se na přípravě čokoládových lanýžů nedá nic zkazit. Snad jen není jasné, jak velký hrnek se má použít.