Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Boršč*
(vde)
recept číslo: 147
borscb.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

600 g červené řepy
150 g mrkve
50 g petržele
120 g cibule
600 g hlávkového zelí
90 g rajčatového protlaku
100 g másla
30 ml octa
30 g cukru
40 g světlé jíšky
6 zrnek pepře
bobkový list
sůl
vývar
300 g hovězího masa
zakysanou smetanu
zelenou petržel (kopr)
 

Postup

Jde poměrně o dost pracné jídlo, ale má tu výhodu, že pokud něco zbude, je chutné i druhý den (rozpočet je pro 6 osob). Používá se nejen jako polévka, ale i jako lehké hlavní jídlo (večeře).
Nejdříve si dáme do osolené vody vařit hovězí maso - vývar z něj potom použijeme na boršč. Všechnu zeleninu si očistíme a nakrájíme (nastrouháme na krouhači) na hrubé nudličky. Ve větším kastrolu rozehřejeme 50 g másla, přidáme nakrájenou červenou řepu, zalijeme ji vývarem, přidáme rajčatový protlak a ocet, zakryjeme pokličkou a dusíme asi 30 až 40 minut.Při dušení řepu občas zamícháme. Nakrájenou mrkev, petržel a cibuli dusíme zvlášť' na zbylém másle asi 20 minut a na závěr zamícháme do dušené zeleniny cukr. Do zbývajícího vývaru vložíme na nudličky nakrájené zelí a povaříme je asi 15 minut, potom přidáme udušenou řepu a ostatní zeleninu, jíšku rozmíchanou ve vodě či ve vývaru, pepř, bobkový list a sůl a povaříme společně asi 20 minut. Před podáváním dáme na talíř na kostičky nakrájené hovězí maso, zalijeme hotovým borščem, přidáme lžíci smetany a povrch posypeme drobně nasekanou zelenou petrželí nebo koprem.
Poznámka: Místo čerstvé červené řepy můžeme použít sterilovanou červenou řepu. Není potom nutné ji dusit na počátku 30-40 minut, stačí i 15 minut.

Názory čtenárů

Souhlasím, že existuje spoustu receptů na boršč, dokonce třeba i různé ukrajinské nebo ruské rodiny mají své různé recepty. Je to stejné jako když vaříte obyčejný vývar, co rodina, to jiný recept. Já boršč dělávám ze dvou druhá mas a dávám kromě červené řepy i fazole. Pro inspiraci: http://makova-panenka.cz/recepty/rusky-borsc-tak-jak-ma-byt-silny-vyvar-s-masem-zeleninou-a-cervenou-repou/
Karolína dne 18.11.2015 22:05:38
Já dělám boršč podle babičky mého manžela (neboli český)a to z vepřového masa (krkovičky a kosti od kotlety). Do vývaru vložím všechnu pokrájenou zeleninu ( květák,kedluben, mrkev, celer, petržel, kapustu, cibuli i dva stroužky česneku, na krátko nakrájím kysané zelí a na kostičky brambory a přidám bobkový list, nové koření, celý pepř, kostku masoxu a povařím, poté dochutím solí a nasekanou zelenou petrželkou. Vařím ji už 20 let a vždycky všem velice chutnala a je tak hustá, že plnohodnotně nahradí hlavní jídlo.
fialka dne 7.6.2012 23:22:17
Boršč je hlavně ukrajinské jídlo (těch receptu je spousta ale nejlepší je z centrální nebo západní Ukrajiny). V Rusku se vaří jiná polévka, jmenuje se ŠŠI a je o něco kyselejší. Jinak, uvedený recept je hodně složitý a je spíše český ale dobrý, akorát pro české jazýčky. K tradičnímu boršči patří jakékoliv tučnější maso, nejlepší je krkovice nebo žebírka a vůbec nepatří petržel a jíška, pak už to nebude boršč. Podává se se zakysanou smetanou a bílým pečivem domácí výroby.
Alena dne 24.6.2010 12:22:33
Proč se boršč zahušťuje jíškou, je to český nešvar. Má v něm být tolik zeleniny, aby nebylo třeba zahušťovat. Jinak je základem každého boršče dobrý vývar, červená řepa a zelí.
olga dne 22.4.2010 13:17:17
Tak dnes jsem nakoupil ingredience a bude večeře doufám že se mi povede
camay dne 14.11.2009 14:47:05
Boršč je tak rozšířené jídlo,že použité suroviny se mění podle libosti zvyklostí.Rozhodně by měl obsahovat hovězí,vepřové a nějakou šunku.Já používá ještě kuřecí.
chucker dne 12.11.2009 16:42:21
Dobrá receptura. A suhlasim s tym, ze do kvalitneho boršča patri aj bravčové maso resp. udene, ci klobasa. Ja boršč varim velmi rad a doporucujem ho vyskusat tak, ze k hovadziemu masu pridame trochu neskor bravcove koleno!Niekolko rozotretych struzkov cesnaku by tiez nemalo chybat.
Frantisek dne 15.5.2009 17:12:38
Já myslím, že do každého boršče se dává trošku něco jiného.Jiný je ukrajinský,jiný moskevský atd. Základ zde je dobrý a uřčitě bude chutnat.
tralala dne 6.1.2009 19:15:28
taky si to myslím,vepřový bůček a uzenina-klobásy
siroká radka dne 6.1.2009 12:39:11
Tak a já dělám boršč uplně bez masa a děti to milují a všem moc chutná!
Na kousku másla orestuju nakr.cibuli a nastrouh.mrkve.Přídám na kostičky čerstvou řepu.Naleji celý obsah sterilované řepy a přidám zelí.To buď čínské nakrouhané či propláchnuté kysané.Zeleniny je dostatek,takže je hrnec plný a polévka je hustá.Přihodím kostku masoxu a mezi prsty přidám promnutý anýz.Asi tak 3 špetky.Vše přivedu k varu a pochvilce vypnu,ono se to dodělá.Vařím toho hrnec.Dle potřeb dochutím.Naberu polévku a doprostřed dám lžíci kysané smetany.Polévka má užasně,,jedovatou"barvu .-)K tomu nabízím černý chléb.Celý tento recept mám od paní z Ukrajiny!
lia rosa dne 29.11.2006
Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".