Prvních šest ingrediencí mixujeme ručním mixérem, až se vše úplně spojí. Přidáme vejce a melasu, pečlivě promícháme, ale nešleháme. Přidáme suché přísady a na malý stupeň šleháme 1 minutu. Nakonec přimícháme kousky karamelu a zázvoru a necháme hodinu odležet.
Zatím si tukem vytřeme dva plechy a troubu si rozehřejeme na 175 stupňů C. Z těsta tvarujeme kuličky, obalíme je v misce s krystalovým cukrem, klademe je s rozestupy na plech a lehce je přimáčkneme. Pečeme je 8 minut a dalších 5 minut je necháme na plechu vychladnout. Poté je přeneseme na mřížku a necháme je vychladnout úplně. Lépe chutnají, jsou-li připraveny dva dny dopředu. Jsou měkké, plné kousků karamelu a kandovaného zázvoru.
Poznámka:
Tento neověřený recept připojuji na přání Radky Karešová, která shání recept na vánoční cukroví s melasou. Našla jsem ho v časopise Speciál paní domu – To nejlepší z vánočního pečení. Recept se mi zdá se mi trochu nejasný, zkrátka je třeba ho prověřit v praxi.