Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Houskový knedlík (pro začátečníky)
(vde)
recept číslo: 146
hknedlik.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

500 g hrubé mouky
1 žloutek
20 g kvasnic
250 ml mléka
1/2 kostky cukru
sůl
1 a 1/2 staršího rohlíku

 

Postup

Úplně nejsnazší řešení je, koupit hotový houskový knedlík. Na trhu je už dost velký výběr, a tak si vybereme ten, který nám bude nejvíce chutnat. Je to trochu kacířské prohlášení, ale sama to někdy dělávám. Pokud se však přesto chcete pokusit o vlastní houskový knedlík, potom můžete využít následující návod..

Nejdříve si odvážíme hrubou mouku a necháme ji chvíli stát v míse teplé místnosti. Mléko si zahřejeme asi na teplotu lidského těla, přidáme do něj půl kostky cukru, nadrobíme kvasnice a necháme vzejít. Jakmile kvasnice vyplavou na povrch a zvětší svůj objem, můžeme mléko s kvasnicemi přidat do těsta. Kromě toho přidáme ještě jeden žloutek a trochu osolíme. Těsto vypracujeme vařečkou až je hladké a nechytá se mísy. Potom jej lehounce pomoučíme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme v teplé místnosti kynout. Kyne zhruba asi dvě hodiny a za tu dobu zvětší svůj objem asi dvakrát. Mezitím se věnujeme jiným činnostem. Jakmile je těsto vykynuté, nakrájíme si na malé kostičky starší rohlík nebo žemli a zapracujeme je na válu rukama do těsta. Kousky rohlíku by měly být rovnoměrně rozložené uvnitř těsta (neměly by zůstávat na povrchu). Hotové těsto rozdělíme na dvě části a z každé části vytvoříme knedlík. Oba knedlíky přikryjeme utěrkou a necháme je ještě chvíli kynout . Do velkého kastrolu si dáme vařit dostatek vody s jednou lžící soli, jakmile je voda v prudkém varu, vložíme do ní oba knedlíky a přikryjeme pokličkou. Po chvíli, když se voda s knedlíky začíná znovu vařit. odtáhneme trochu pokličku a ztlumíme příkon tepla. Knedlíky by neměly být přilepené na dno kastrolu, pokud jsou, oddělíme je opatrně vařečkou, aby vyplavaly nahoru. Natáhneme si minutku na 20 minut a zhruba po každých pěti minutách knedlíky ve vodě vařečkou obracíme, aby se provařily rovnoměrně. Připravíme si vál či prkénko, na kterém budeme knedlíky po uvaření krájet a kus pevné bílé nitě. Zhruba po dvaceti minutách jeden knedlík vytáhneme - nemáme-li speciální naběračku na knedlíky, potom vytahujeme knedlík z horké vody za pomoci vařečky a staršího talířku. Knedlík dáme na prkénko a ihned pomocí zkřížené nitě rozkrojíme. Pokud je uvařený i uprostřed, vyjmeme také druhý knedlík a také hned rozkrojíme na polovičku. Jinak vrátíme knedlík ještě do vařící vody a dovaříme. Knedlíky krájíme na plátky - opět nití nebo na kráječi knedlíků. Podáváme je jako přílohu k typickým českým omáčkám (svíčkové, rajské, gulášům, ale i k vepřové se zelím). Zbytky knedlíků lze využít např. na knedlíky s vajíčky.

Nejčastější zrady při přípravě knedlíků:
Špatně vykynuté kvasnice - výsledný knedlík je sražený.
Knedlík se při vaření rozšklíbne - špatně vytvořený knedlík, nakrájená žemle nebyla dobře zapracována do těsta.
Rozvařený knedlík - příliš dlouhá doba varu (max 30 minut).

Názory čtenárů

Houskové knedlíky vyzkouším
cukrarna dne 2.4.2016 14:55:40
Mozna cizincum nechutnaji knedliky od vas. Ja mam opacne zkusenosti. Pri kazde navsteve z ciziny (z ruznych zemi) delam kure na paprice a svickovou. S knedlikem. Naucte se varit knedlik a uvidite :-)
.Kikina dne 2.1.2015 21:26:03
Mozna cizincum nechutnaji knedliky od vas. Ja mam opacne zkusenosti. Pri kazde navsteve z ciziny (z ruznych zemi) delam kure na paprice a svickovou. S knedlikem. Naucte se varit knedlik a uvidite :-)
.Kikina dne 2.1.2015 21:25:51
Vůbec se nedivím cizincům, že jim nechutnají naše knedlíky. Češi houskové knedlíky neumějí a naše hospody, obchody a tahle paní jsou toho dokladem. To co je na obrázku není knedlík, ale kynutá buchta.
drMilan dne 30.4.2011 20:07:22
Jenom dodám - prosím vás, jedlicí ty knedlíky nepropichujte, vezměte raději jehlici. Za překlepy se omlouvám.
Lenka dne 24.8.2006
Ještě bych připsala, že je důležité, aby voda nepřestala vařit, jinak osliznou. Osobně dávám přednost vaření v páře - na dno dostatečně velkého hrnce vodu, na to pařák, na něj kus pečícího papíru. Z celé dávky(asi tak 40 dkg mouky) vyválím váleček, který rozkrojím na dvš stejné části, upravím tvar. Až voda vře knedlíky opláchnu vodou (nebo je v hrnci přeleju troškou vody, ještě je dalším kusem papíru přikryju, dám pokličku a zvolna vařím aspoň 28 minut. Pak stejně jako je uvedeno v receptu knedlík na zkoušku překrojím. Pokud je provařený, druhý knedlík rychle propíchám jedlicí nebo vidličkou. Povrch knedlíků omastím sádlem nebo máslem nebo olejem, přikryju papírem na kterém se vařily. Těsto aspoň jednou mezi kynutím ještě propracuji. Myslím, že půl hoďky kynutí docela stačí, pak vyválet a ještě tak 20 minut nechat dokynout. Ať se daří!
Lenka dne 23.8.2006
Vypada to narocne, ale jako zacinajici kucharka seberu odvahu a zitra snad obed bude dobry. Jsem rada, ze je to tak dobre rozepsane. Pokud se mi to povede, tak dam vedet. Pokud ne, tak uz budete vedet, ze se mi to nepovedlo :-(
Daylie dne 19.8.2006
Rada mojí babičky (byla vynikající kuchařka) - začít v 10 hodin, kvasnice dát rovnou do těsta, jinak stejný postup, v jedenáct vytvarovat knedlíky, dát vařit vodu, ve dvanáct jsou hotové ?i?ky a mů?e se obědvat. Chce to jen se nebát (mě to trvalo cca 5 let a stejně se mi v?dycky nepovedou)
Bery dne 31.1.2002
Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".