Brambory pečlivě omyjeme a dáme je vařit ve slupce do osolené vody. Ještě teplé je oloupeme a rozmačkáme nebo jemně nastrouháme. Přidáme hrubou mouku, vajíčka a sůl a rukama zpracujeme na vále v těsto. Pokud se nám zdá těsto příliš řídké, můžeme ještě přidat trochu mouky. V tomto okamžiku se také můžeme rozhodnout, zda do těsta budeme přidávat uzeninu - pokud ano, rozkrájíme si ji na malé kostičky (můžeme použít jakoukoliv měkkou uzeninu nebo i zbytky uzeného masa) a zapracujeme do těsta. Z těsta vykrajujeme polévkovou lžící větší kusy, rukama z nich vytvoříme hladkou kuličku a tu rozválíme na vále v mouce na placku asi 7 mm silnou. Placku potom přeneseme na vymaštěný plech. Pečeme ve středně vyhřáté troubě. Jakmile placka na pečené straně zčervená, otočíme ji a upečeme i po druhé straně. Podáváme teplé, v případě, že jsou bez uzeniny, lze na každou placku dát i tenký plátek syrového másla.
Upozornění!
Množství stačí pro čtyřčlennou přiměřeně hladovou rodinu k večeři. Při pečení hrozně voní, nedočkavé strávníky je třeba odhánět od trouby.
?