Super ale já bych potřebovala obrýzky jako postup do menší prezentace a nikde se mi nepovedlo na internetu nic sehnat :( Adéla dne 3.2.2015 12:25:34 |
ja take nedavam Mascarpone a vždy si cela rodinka pochutna a dokonce znami co tu byli tak nepoznali že tam je v kremu něco jineho ,a s přidanim ovoce je take velice chutnej . alena dne 15.8.2013 21:01:32 |
Tento dort je velice dobrý,vybrala jsem si ho na své narozeniny. Hanka dne 31.7.2012 08:57:34 |
Všechny zdravím! České "tiramisu" doma dělám také, přítel nemá příliš rád sladké, ale po tomto pamlsku se může utlouct. Někdy jej dělám z mascarpone, ale většinou místo této ingredience používám smetanu ke šlehání a zakysanou smetanu, s pomazánkovým máslem jsem to ještě nezkoušela. Dost často i dělám různé varianty, např. s ovocem, a používám i jiný alkohol, který se nám doma nahromadí z rozličných darů třeba z narozenin (převážně jde o whisky a jedenkrát dokonce absinth, ale bez kávy, použila jsem nálev z konzervovaného ovoce - to bylo hodně zajímavé ;o)). Vesměs však používám klasický rum. A abychom nikoho neuráželi honosným názvem TIRAMISU, říkáme tomu "týraná mísa" :o) Variant se prostě dá nalézt spoustu a fantazii se meze nekladou. Nejde o to udělat dojem názvem, ale chutí, že?! Lenka dne 18.5.2012 17:49:20 |
zdravím,co to lidičky řešíte,prostě 100 lidí,100 chutí.že je nutné maskarpone,v jisté části světa nemají lidi co jíst a rádi by si dali to jak píše lucie české tiramisu tak ten kdo musí mít pravé tiramisu tak atˇ si ho dá..mi si dáme pomazánkové máslo a pochutnáme si na něm taky.a ty ženský luciibych vzkázala přežrat se můžeš ty ,ty si kus hovězího.kuky kuky dne 22.4.2012 19:15:10 |
pravé tiramisu jsem taky zkoušela a po pravdě musím říct, že mi chutná víc bez mascarpone s "náhražkou" lučina nebo tvaroh. Mascarpone má téměř stejný obsah tuku jako máslo.
"česká" varianta je odlehčená...
Ale chápu, že pokud je někdo SNOB, tak si to nepřizná..:-)))
rachelmanus dne 16.3.2012 16:28:11 |
tento zákusek dělám poměrně často, nemusíme sladké, ale tohle rodina miluje, jen dávám pomazko a tvaroh. Když chci pravé tiramisu, tak zajdu u nás do cukrárny :D Pája dne 18.2.2012 09:13:23 |
Moje mamka podobný recept dělala ale inspirovala se tady.A musím říct že je výborný. Mňamka dne 6.2.2012 20:40:23 |
Moje mamka podobný recept dělala ale inspirovala se tady.A musím říct že je výborný. Mňamka dne 6.2.2012 20:40:02 |
Vcelku se bavím, že se řeší, jestli je to Tiramisu nebo ne, když je z pomazánkového másla....prý tfuj, pokud není z Mascarpone...
Svíčkovou lidi nazývají omáčku, která je ze zeleniny a smetany - a téměř nikdo neřeší, z jakého je masa, i když se toto jídlo jmenuje právě po něm. Málokdo ji dělá z pravé svíčkové...
Takže lidi, buďte rozumní - nejde spíš o to, umět si poradit a ve výsledku být spokojen??? Mirka dne 15.11.2011 21:19:15 |
Mascarpone je mascarpone a tiramisu je tiramisu, do nej patri mascarpone a ne zadne ostatni hnusy, jako je pomazankove maslo atd. to muzete davat do ceskych buchet... :-D Na kvalitě se proste nesetri Ivana dne 3.7.2011 13:26:57 |
Výroba mascarpone
K originální výrobě mascarpone je potřeba kyselina vinná (získávaná ze semen stromu "tamarindu"). K okyselení mléka bývá často používána přírodní kyselina citrónová. Smetana sebraná z povrchu čerstvého mléka se zahřeje a po přidání kyseliny vinné vysráží. Poté, co je násada naočkována příslušnou kulturou, je krémovitý obsah nádoby za míchání mírně zahřán a pak ponechán v klidu zrát a zhutnět, k čemuž potřebuje jen několik málo dní. Ve výsledku má tato krémovitá hmota obsah tuku kolem 75?80 %.
Bohužel se rychle kazí a poměrně snadno získává příchuť jiného jídla, a proto je třeba ho uchovávat v chladu a nedopustit, aby mohl natáhnout jiné příchutě.
???---------------------------------------------------------------------------
Pomazánkové máslo je tradiční český mléčný výrobek vyrobený ze smetany a
určený pro přímou konzumaci zejména jako pomazánka.
Má charakter máselného výrobku na základě unikátního technologického postupu,
kdy dochází k emulgaci vodní fáze do mléčného tuku, to znamená zmáselnění
smetany.
Fyzikálně-chemické parametry :
Mléčný tuk: nejméně 31,0 %
Sušina: nejméně 41,0 %
Průměrná výživová hodnota na 100g výrobku :
Energie: 1300 kJ/ 310 kcal
Bílkoviny: 3,2 g
Tuk: 32,2 g
Sacharidy 5,6 g
3.6 Popis metody výroby potraviny, na kterou se vztahuje název podle bodu 3.1
Pasterovaná smetana o tučnosti 38% ? 40% se obohatí sušeným odtučněným mlékem,
směs se znovu pasteruje a homogenizuje. Po úpravě teploty se zakysává mléčnou
kulturou a přidá se 1% bramborového škrobu, který podporuje stabilitu konzistence.
Jedlá sůl se přidává v množství nejvýše 0,5% k úpravě chuti. Směs se může přibarvit
potravinářským barvivem karotenového typu. U ochucených druhů se přidá přísada. Pak
se provede nepřímý tepelný záhřev (terminace) směsi a homogenizace. Výrobek se plní
za tepla do spotřebitelských obalů a vychladí. Chlazený výrobek se uchovává až do doby
spotřeby při teplotě (2-8) °C.
Na výrobu 1000 kg ?Pomazánkového másla? (neochuceného) se používají tyto suroviny a
přísady:
Smetana o tučnosti 38 ? 40% 940 kg 94,0%
Sušené odtučněné mléko 45 kg 4,5%
Škrob bramborový 10 kg 1,0%
Jedlá sůl 5 kg 0,5%
Rostlinné barvivo (E 160a,b) 0,07 kg
3.8 Tradiční povaha potraviny
Jedná se o výrobek charakteru máselné pomazánky s výrazně sníženým obsahem
mléčného tuku ve srovnání s tradičním máslem. ?Pomazánkové máslo? se vyrábí
technologickým postupem vyvinutým již v 70.letech 20.století pracovníky
Výzkumného ústavu mlékárenského a provozně odzkoušeným v mlékárně v Liberci
(tehdejší součást podniku Severočeské mlékárny n.p., Bohušovice n.O.). Pravidelná
výroba byla zahájena v lednu 1977 v mlékárně Liberec, technologie výroby a sestava
strojně technologického zařízení byly mlékárenské veřejnosti představeny poprvé na
odborné konferenci ve dnech 6.-8.6.1977.
Autoři zcela nového technologického postupu (L.Forman, Z. Pech a V. Vondruška)
obdrželi v roce 1982 v tehdejším Československu Autorské osvědčení č.193760
s názvem ?Způsob výroby máselné pomazánky? (viz.příloha č.2).
Na výrobní postup byl dne 04.12.1979 udělen autorům rovněž americký patent
USPat 4,177,293-Dec.4,1979 s označením ?Process of manufacture of butter spread?.
?Pomazánkové máslo? neobsahuje žádné konzervační ani emulgační přídatné
látky.
KIKI2 dne 13.4.2011 18:12:16 |
Já používám místo pomazánkového másla sýr Lučina.Víc se podobá sýru mascarpone. Jitka dne 31.3.2011 17:23:25 |
Určitě pomazánkové máslo bez jakékoliv příchuti. Nemám nějakou oblíbenou značku. vde dne 13.2.2011 07:13:02 |
tak vypada to moc pekne zitra ho zkusim muzete mi prosim rict jake pomazankove maslo tam davate?diky vsem co poradi Barbora dne 12.2.2011 19:39:03 |
Mooooc dobrej dort !!! terka dne 23.1.2011 13:32:08 |
Tento dezert je velmi dobrý jen přidávám 2žloudky, více cukru a dělám silnější kávu. Martin dne 23.12.2010 09:58:34 |
Tento dezert dělám velmi ráda,je rychlý a velmi chutný a naprosto ještě nikdo nepoznal,že je tam pomazánkové máslo.jenom ten krém více osladím. Evča dne 30.11.2010 19:26:20 |
Nechutná mi-to pomazánkové máslo je tam prostě cítit..... jana dne 29.11.2010 23:42:12 |
Paní Lucie je asi šťastnou ženou co si může dovolit vařit "pouze" z těch nejkvalitnějších surovin. Asi si chuděra neuvědomuje že česká (ostatně i jiná) kuchyně je plná svých vlastních variant od oněch pravých a původních receptů. Jen gulášů znám asi deset. Tak jí nechme v její nevědomosti a nadutosti že jen ona je ta co si kvalitu dopřát může a mějme prima den :-) Dany dne 22.11.2010 07:47:09 |
Právé Tiramisu patří do Itálie. Tady jsme v Česku tak proč nemít české tiramisu;-) Verča dne 30.10.2010 09:58:57 |
Právé Tiramisu patří do Itálie. Tady jsme v Česku tak proč nemít české tiramisu;-) Verča dne 30.10.2010 09:58:57 |
Je to opravdu moc dobré a hlavně levnější varianta.Když máte doma děti, děláte jim to třeba i každý týden.Dělat pravé tiramisu je opravdu drahé.A pro klid duše některých lidí by se tomu mohlo říkat falešné tiramisu.Opravdu nechápu proč jim tak vadí a kritizují. Jana V. dne 29.10.2010 12:59:48 |
Výborná torta Stanka dne 10.9.2010 14:24:11 |
Nechápu názor Lucie... Věřím že kdyby tento dort ochutnala a nevěděla že je z pomazánkového másla možná by jí i chutnal. Ale protože je to levné a ne origininální automaticky je to pro ní hnus. To je zas dost povrchní názor někoho, kdo nemůže přenést přes srdce, že každý nemusí jíst a vařit jen z drahých surovin jen aby měl ze sebe dobrý pocit, že si to může dovolit. Neříkám že originální tiramisu nění dobré, ale odsuzovat někoho kdo si uděla podobné a levnější a ještě to nazvat jako "česká specialita" to je názor, který mě dokáže rozčílit. Suzanne Enoch dne 24.7.2010 08:33:27 |
Nechápu názor Lucie... Věřím že kdyby tento dort ochutnala a nevěděla že je z pomazánkového másla možná by jí i chutnal. Ale protože je to levné a ne origininální automaticky je to pro ní hnus. To je zas dost povrchní názor někoho, kdo nemůže přenést přes srdce, že každý nemusí jíst a vařit jen z drahých surovin jen aby měl ze sebe dobrý pocit, že si to může dovolit. Neříkám že originální tiramisu nění dobré, ale odsuzovat někoho kdo si uděla podobné a levnější a ještě to nazvat jako "česká specialita" to je názor, který mě dokáže rozčílit. Suzanne Enoch dne 24.7.2010 08:33:10 |
delala jsem prave tiramisu i toto.. A myslim si, ze obe jsou velmi dobre.. Jak tady nekdo pise, ze je kvalitnejsi jeden kousek a bla bla... Kdyz delam prave tiramisu, vyslo me asi na 400kč. Protoze jsem mela italske cukrarske piskoty, prave mascarpone, vajicka cerstva (2dny po snusce), amareto.. Bylo dobre, ALE kdyz delam to "po cesku" sice s temi italskymi piskoty, protoze tem se nic nevyrovna ;-) tak me to vyjde na pulku, mozna jeste na min.. Protoze tady s tema vajickama v obchacich.. to je hodne spatne. a pokazde si nebudu kupovat vajicka za 50kč. Bydlim v praze.. Takze at se to klidne jmenuje tiramisu po cesku s pomazankovym maslem a slehackou.. protoze je velmi podobne a mozna i lepsi, muj pritel tam citi bilky a to mu docela vadi, takze kdyz to delam pro vice lidi, delam to klasicke po cesku a rikame tomu kavovy mls :-) Vendula dne 19.7.2010 12:54:44 |
No jo... raději se přežrat něčeho čeho je hodně a co je levné, než si dopřát menší množství kvalitních a originálních surovin, které se na přípravu tiramisu používají.
Asi je to česká specialita. Nechápu, proč se tento nechutný výtvor z pomazánkového "másla" nazývá tiramisu. :-(. Nazývejte věci pravými jmény. Lucie dne 25.4.2010 18:41:23 |
Nevím, proč někteří neutále haní Tiramisu po česku, je to fakt vynikající a krém ze šlehajdy a z pomazánkového másla je mňaminka. Mimochodem, i v Itálii tento zákusek jmenují stejně, ale v různých krajích ho plní různě, najdeme v něm i jahody atd. Takže proč drahý sýr Mascarpone, když české pomazánkové máslo dá základ trochu jinému krému, ale také výbornému !!!!! Eva dne 10.4.2010 20:19:33 |
ahoj...mě je teprve 14 a zkousim ruzne recepty....ale dpo tohohdle tiramisu jsem pridala jeste mouckovi cukr...pride mi to lepsi....:) Lucka dne 18.3.2010 13:59:44 |
Jani tvoje tchýně asi moc nepeče, podle toho jak píšeš, že je to nejlepší dort, jaký jsi kdy jedla. Pravděpodobně jsi nikdy neochutnala pravé Tiramisu, to je teprve dobrota.. zkus místo kulatých piškotů použít ty podlouhlé cukrářské a místo toho hnusnýho pomazánkovýho másla dej mascarpone, žloutky, cukr a sníh z bílků. To je úplně jiná mňamka. Andrea dne 7.3.2010 12:01:43 |
Zkousila jsem bez banánů, piškoty jsem nepokapala,ale namáčela a bylo to výborné.Hned bych si dala zase! Marie Marie dne 15.2.2010 23:34:42 |
Je to moc dobrý. Markéta dne 23.1.2010 13:54:58 |
A také mimo těch šesti lžic cukru to chce aspoň banány 4. iva dne 29.8.2009 10:27:15 |
Dobrý den,
tahle variace na Tiramisu by byla určitě moc dobrá, kdyby bylo v receptu uvedeno, žě krém je nutno osladit minimálně šesti lžícemi cukru.
Ten, kdo přirovnává chuť tohoto dortu k pravému Tiramisu, ho asi nikdy neochutnal... Vojtěch dne 16.8.2009 11:46:14 |
tento recept dělala moje tchýně a je to to nejlepší,co jsem kdy jedla. jana dne 9.8.2009 08:28:45 |
tenhle recept se zdá že je docela lehký a levný a určitě bude i výborný,v nejbližší době ho zkusím udělat.děkuji za recept katulíček dne 20.1.2009 00:49:28 |
Tento recept je výborný,velmi rychlý a já ho často dělám,když chci někoho "uctít".Opravdu doporučuji,je ho mnoho a od toho Tiramisu z Maskarpone levnější a téměř k nerozpoznání. Reni dne 24.3.2006 |
Máte nekdo skúsenosti i s formami Bake n Fill, co reklamují?
Napište prosím nejakej recept. Zora dne 14.11.2005 |
Toto je vynikající pochoutka, známá i jako "Tiramisu po česku", protože je bez drahé surovin Mascarpone. Je to taková lahůdka, že bych si hned kousek dala!! Musím to brzo udělat, nejlépe hned dnes. Jana z VM dne 9.11.2004 |