Mouku smícháme se 150 g cukru, s vanilkovým cukrem a špetkou soli. Přidáme 2 vejce, změklé nakrájené máslo a ze všech přísad vypracujeme těsto. Zabalíme ho do potravinářské fólie a uložíme asi na hodinu do chladna.
Zatím si velmi nadrobno nakrájíme (nebo nasekáme v mixéru) sušené švestky a meruňky. Promícháme je s rumem a necháme asi 30 minut odležet. Poté do ovoce přimícháme zbylý cukr, mleté mandle a citronovou kůru. Tuto směs použijeme jako náplň do hvězdiček.
Těsto vyválíme na pomoučeném vále a vykrajujeme z něj větší hvězdičky. Polovinu hvězdiček poklademe na plech vyložený papírem na pečení. Do středu každé hvězdičky dáme trochu ovocné náplně (asi ½ kávové lžičky). U zbylého vejce oddělíme bílek od žloutku. Okraje hvězdiček na plechu potřeme bílkem. Zbylé hvězdičky nařízneme uprostřed do křížku a přikryjeme jimi naplněné hvězdičky. Okraje dobře přitiskneme. Žloutek rozšleháme se lžičkou smetany a potřeme jím povrch hvězdiček. Každou hvězdičku ozdobíme mandlovými lupínky. Pečeme v troubě předehřáté na 200 stupňů C po dobu asi 10 minut.
Poznámka:
Pečení ovocných hvězdiček vyžaduje dostatek trpělivosti. Pokud jí právě neoplýváte, můžete si práci zjednodušit a „vyrábět“ pouze kolečka.
Na obrázku jsou mandlové lupínky nahrazené kandovanou pomerančovou kůrou. Také to je dobré, když lupínky nejsou po ruce.