Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Lečo po celý rok*
(vde)
recept číslo: 141
lecomo.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

1 kg paprik
750 g rajčat
4 větší cibule
2 vejce
olej (sádlo)
sůl
400 g uzeniny
1 rajský protlak
 

Postup

Nejdůležitější je nákup správných paprik. Pokud máme na výběr, kupujeme žlutozelené papriky, z nichž některá občas pálí. Alespoň jedna pálivá paprika je skoro nutná, aby lečo dostalo tu správnou chuť. Rajčata mohou být i měkká (konzerva rajčatového protlaku může nahradit část rajčat). Uzeninu lze nahradit např. sojovým masem nebo ji úplně vypustit. Ze všeho nejdříve si připravíme všechnu zeleninu. Cibule oloupeme a nakrájíme na větší kostičky nebo na kolečka. Papriky zbavíme jader, opláchneme a nakrájíme na širší proužky. V tomto okamžiku si dáme do většího kastrolu rozpálit olej či sádlo a do horkého vhodíme nakrájenou cibuli. Jakmile trochu zesklovatí, přidáme papriku, zamícháme a zakryjeme pokličkou. Mezitím rychle krájíme rajčata na dílky a občas papriku zamícháme. Měla by pustit trochu tekutiny - v tomto okamžiku k ní přidáme rajčata, opět zamícháme a necháme dále dusit. Krájíme si uzeninu na kostky či plátky a přidáváme ji v okamžiku, kdy jsou rajčata již hodně rozměklá. Nakonec posolíme, vmícháme dvě vejce a jakmile ztuhnou, můžeme lečo podávat. Samozřejmě s čerstvým chlebem.
Při přípravě leča lze snadno improvizovat podle situace. Výše popsané lečo se dá dobře vařit v létě a na podzim, kdy je dostatek cenově přijatelných paprik a rajčat. Jakmile cena této zeleniny začne stoupat, je možné nahradit část paprik např. cuketou a část rajčat konzervou rajského protlaku. Jinou variantou je příprava leča ze zmrazené zeleniny na lečo (pro čtyřčlennou rodinu je však třeba koupit tři balíčky). Zeleninu nikdy před použitím nerozmrazujeme a dbáme na to, aby i ve zmrazeném stavu byla sypká. Trochu nevýhodou zmrazené zeleniny na lečo je to, že už obsahuje i cibuli a suroviny nelze přidávat postupně. Přesto začínáme stejně, rozpálíme olej a dáme na něj zpěnit cibuli. Potom přisypeme zmraženou zeleninu a mícháme. Lečo v zimě nebo na jaře, to je příjemná změna v jídelníčku.
Lečo se dá udělat i se sojovým masem. V tomto případě použijeme sojové maso ve tvaru růžových kostek, ráno je povaříme 30 minut v masovém vývaru v odkrytém hrnci. Vodu slijeme a z kostek ji ještě trochu vymačkáme. Necháme je vychladnout a dále je používáme při přípravě leča stejně jako uzeninu.

Názory čtenárů

To jídlo je výborné a ke všemu podle toho receptu je to hračka. :)
Weronika dne 12.6.2011 14:26:15
Vařím ve větším množství a bez klobásy.Nechám uplně vydusit vodu,až zůstane hustá masa.Nešetřím cibulí a přidám také pálivé papričky. Zavařuji do malých sklenic. Někdy i dvacet. Vynikající do špaget a ještě lepší na topinku.
Jiřina dne 7.8.2009 18:27:35
Skvělé. I mladý kuchař se může stát hvězdou. Navíc jsem přidal pár stroužků česneku. Čerstvou pálivou papriku jsem neměl, přidal jsem trošku sušených chilli papriček.
Tom dne 28.1.2008
Zkuste jako přílohu těstoviny. Někdy se nemusi ani kousat, jak to samo klouže do krku. Fakt to nema chybu.
Helíče dne 4.5.2006
Výborné i mladá kuchařka bude hvězda!
L. 13.08.2002
dne 13.8.2002
Rikate po cely rok? Ja si navarim leca ( ne uplne dovarene ) i popripade s klobaskou na podzim, vychladle nasackuji, napisi co v tom sacku mam a zmrazim. V zime pak mam vitanou zasobu. Rozmrazim, vysmahnu a pridam vejce.
Jitka dne 5.4.2002
Vyplatí se nebýt líná a rajčata oloupat.Troška Vegety neškodí.
Eva. dne 4.9.2001
Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".