Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Hruškový koláč s karamelovou polevou
(Zdv)
recept číslo: 1382
hruskola.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

250 ml vlahého mléka
75 g cukru
30 g droždí
500 g hladké mouky 75 g másla nebo rostlinného tuku
špetka soli

Na oblohu:
1,5 kg vyzrálých hrušek
šťáva z jednoho citrónu
tuk na vymazání plechu
100 g kysané (husté) smetany
pergamenový
papír
40 g másla
125 g cukru
75 g nasekaných mandlí
4 lžíce rumu
 

Postup

Rozdrobené droždí smícháme se dvěma lžičkami cukru a polovinou mléka a necháme je 15 minut kynout. Po vykynutí přidáme do kvásku zbylý cukr, měkký tuk, sůl a zbylé teplé mléko a vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě kynout alespoň 30 minut.
Hrušky opláchneme, rozkrojíme na polovinu, oloupeme a vyjmeme z nich jádřinec. Pak je rozkrojíme na silnější dílky, které hned zakapeme citrónovou šťávou. Plech vymažeme tence tukem. Vykynuté těsto ještě jednou prohněteme a vyválíme z něho placku. Přeneseme ji na plech, rohy těsta vytáhneme trochu vzhůru. Kysanou smetanu rozkvedláme a potřeme jí povrch těsta, na nějž hustě jednu vedle druhé klademe nakrájené hrušky. Vršek koláče zakryjeme dostatečně velkým kusem pergamenového papíru a ve středně horké troubě moučník necelých 30 minut pečeme. Papír v posledních deseti minutách z koláče sejmeme, aby okraje koláče zezlátly. V hrnku se silným dnem rozehřejeme máslo a na malém ohni za stálého míchání přisypeme cukr. Necháme jej zhnědnout, pak přidáme ještě nakrájené oloupané mandle. Krátce promícháme a hrnec sejmeme z ohně. Přilijeme rum a polevou zalijeme ještě horký koláč. Koláč krájíme, jakmile poleva ztuhne.

Názory čtenárů

Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".