Rozdrobené droždí smícháme se dvěma lžičkami cukru a polovinou mléka a necháme je 15 minut kynout. Po vykynutí přidáme do kvásku zbylý cukr, měkký tuk, sůl a zbylé teplé mléko a vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě kynout alespoň 30 minut.
Hrušky opláchneme, rozkrojíme na polovinu, oloupeme a vyjmeme z nich jádřinec. Pak je rozkrojíme na silnější dílky, které hned zakapeme citrónovou šťávou. Plech vymažeme tence tukem. Vykynuté těsto ještě jednou prohněteme a vyválíme z něho placku. Přeneseme ji na plech, rohy těsta vytáhneme trochu vzhůru. Kysanou smetanu rozkvedláme a potřeme jí povrch těsta, na nějž hustě jednu vedle druhé klademe nakrájené hrušky. Vršek koláče zakryjeme dostatečně velkým kusem pergamenového papíru a ve středně horké troubě moučník necelých 30 minut pečeme. Papír v posledních deseti minutách z koláče sejmeme, aby okraje koláče zezlátly. V hrnku se silným dnem rozehřejeme máslo a na malém ohni za stálého míchání přisypeme cukr. Necháme jej zhnědnout, pak přidáme ještě nakrájené oloupané mandle. Krátce promícháme a hrnec sejmeme z ohně. Přilijeme rum a polevou zalijeme ještě horký koláč. Koláč krájíme, jakmile poleva ztuhne.